Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tymianek

Tymianek już za czasów starożytnych uważany był za symbol wielkiej siły i niezwykłej odwagi. Dzisiaj pełni rolę jednej z najczęściej używanych przypraw, które wpisują się w nasze codzienne menu.

Macierzanka tymianek pochodzi z rodziny jasnowatych, a pierwsze osobniki tego gatunku odkryto w rejonach Morza Śródziemnego. Na początku, pieczę nad uprawą tej rośliny sprawowali benedyktyni, obecnie natomiast tymianek jest dosyć popularny w Afryce, Azji oraz Europie.

Historia tymianku sięga starożytności, wtedy jednak niewielu interesowało się nim jako pełnoprawną przyprawą. W egipskich obrzędach był składnikiem wykorzystywanym przy mumifikacji zwłok, a oprócz tego okazywał się przydatny przy rozpalaniu kadzideł.

Obecnie roślina zyskała miano popularnej i łatwo dostępnej przyprawy. Szczególną atencją cieszy się wśród francuskich kucharzy. Gastronomiczna kariera tymianku rozwinęła się głównie dzięki charakterystycznemu aromatowi. Dodajmy, że w składzie przyprawy odnajdziemy karwol i tymol. Te zaś stanowią esencję specjalnych olejków, zawartych w tymianku. To dzięki nim roślina jest w stanie wzbogacić walory smakowe większości znanych i lubianych potraw.

Bakteriobójcze właściwości tymianku zdołali odkryć już starożytni Samarytanie. Oprócz tego roślina może pełnić role wykrztuśnego leku. Tymianek ceniony jest również jako środek o działaniu grzybobójczym. Wchodzi w skład wielu medykamentów, przynoszących ulgę w przypadku krwawień wewnętrznych, niedokrwistości, nieżytu żołądka czy nerwicy wegetatywnej.

W naszych kuchniach doskonale sprawdzą się zarówno suszone części tymianku, jak i osobniki zupełnie świeże. W każdej postaci wzbogaci przygotowany sos, nada niespotykany rys mięsnym odwarom i podniesie smak grochowej lub fasolowej zupy. Warto posłużyć się nim do przyprawienia bigosu albo domowego pasztetu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, wołowiny lub cielęciny. Oprócz tego, tymianek niejednokrotnie stosowany jest do wypieku pizzy, bądź nadania aromatu najróżniejszym gatunkom sera.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-09-10

Dodany przez proseccoprosecco

Ciecierzyca z chorizo

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-03-18

Dodany przez AgattaAgatta

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-03-12

Dodany przez AgattaAgatta

Parmigiana

Parmigiana

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-03-10

Dodany przez AgattaAgatta

Domowe grzanki

Domowe grzanki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-25

Dodany przez AgattaAgatta

Ziemniaki w aromatycznym tymianku

Ziemniaki w aromatycznym tymianku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Surówka ze słonecznikiem

Surówka ze słonecznikiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Sos mięsny z papryką

Sos mięsny z papryką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-07-13

Dodany przez kassikkassik

Schab bardzo musztardowy

Schab bardzo musztardowy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-06-09

Dodany przez perlowaperlowa

Szybki bigos

Szybki bigos

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-05-24

Dodany przez perlowaperlowa

Sałatka bez majonezu

Sałatka bez majonezu

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-04-17

Dodany przez malinka18malinka18

Rolada marchewkowa

Rolada marchewkowa

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-04-17

Dodany przez malinka18malinka18

Filety drobiowe z ananasem i żurawiną

Filety drobiowe z ananasem i żurawiną

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-03-05

Dodany przez eniaenia

Duszone żeberka z warzywami

Duszone żeberka z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-01-09

Dodany przez malinamalina

Gołąbki z kolorową papryką

Gołąbki z kolorową  papryką

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-01-09

Dodany przez malinamalina

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne