Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sałata

Pierwsze gatunki sałaty narodziły się gdzieś w okolicach Morza Śródziemnego. Z biegiem czasu warzywo stało się znane i popularne we wszystkich kuchniach europejskiej części świata. Na jej popularność wpłynęły uniwersalne cechy sałaty. Po pierwsze – z warzywa korzystać możemy przez cały rok, po drugie zaś – istnieje wiele jej rodzajów, które dostosować możemy do naszych własnych indywidualnych, kulinarnych potrzeb.

Popularną sałatą jest sałata krucha. Ta charakteryzuje się sztywnymi, twardymi liśćmi i dosyć sporymi główkami. Wspomniane liście, jak i sama nazwa wskazuje – są kruche. Sałata rzymska wyróżnia się od reszty owalnym i wydłużonym kształtem główki, listkowa natomiast posiada charakterystyczne rozety. Do tego dodać można sałatę łodygową, która jest dosyć wyjątkowa ze względu na to, że pędy kwiatowe są jedyną częścią, jaka może być przeznaczona do spożycia. Wszystkie rodzaje sałaty są mile widziane w naszej kuchni, jednakże każda z nich posiada jeden zasadniczy minus – czasem naprawdę pokaźne nagromadzenia metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Sałata znana jest z tego, że zbiera z atmosfery wszystkie te niepożądane czynniki.

Mimo wszystko warzywo jest ogólnie rzecz biorąc doceniane, a ostatnimi czasy sałata zasłynęła jako składnik wielu odchudzających diet. Zacznijmy od tego, że główka sałaty charakteryzuje się naprawdę znikoma kalorycznością. Oprócz tego wspomnieć trzeba o bogatych złożach żelaza, witaminy C, a nawet jodu. Taki skład wpływa znacząco na prawidłową przemianę materii.

Sałata może przyczynić się do poprawienia kondycji naszej skóry, a to wszystko dzięki karotenowi. Oprócz tego znajdziemy w niej sporo żelaza, potasu i wapnia. Ze względu na swój skład warzywo reguluje procesy trawienne, a do tego przyniesie ulgę w przypadku zaparcia. Wszystko za sprawą sporej dawce celulozy i pożądanego przez organizm błonnika. Najwięcej pożytku w tym względzie przyniesie, jeśli na stałe wejdzie do naszej codziennej diety.

Dodajmy, że sałata doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu lub kanapek, a ponadto świetnie komponuje się z innymi warzywami i owocami w najróżniejszych sałatkowych kombinacjach.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Burger

Burger

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-09

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Sałatka szczawiowa

Sałatka szczawiowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Faszerowane jajka z sosem

Faszerowane jajka z sosem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Jajka z farszem

Jajka z farszem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Szybka sałatka do obiadu

Szybka sałatka do obiadu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-08-27

Dodany przez malinka18malinka18

Sałatka z orzechami, żurawiną i serem pleśniowym

Sałatka z  orzechami, żurawiną i serem pleśniowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-25

Dodany przez !groszek!groszek

Szybka sałata

Szybka sałata

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka z jogurtowo-majonezowym sosem

Sałatka z jogurtowo-majonezowym sosem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-02-26

Dodany przez ewas135ewas135

Jaja faszerowane z awokado

Jaja faszerowane z awokado

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-12-29

Dodany przez CEZARYCEZARY

Kotlety mielone z jajkiem

Kotlety mielone z jajkiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-12-29

Dodany przez CEZARYCEZARY

Grzanki z jajecznicą i szynką

Grzanki z jajecznicą i szynką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2011-12-29

Dodany przez CEZARYCEZARY

Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana

Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-12-07

Dodany przez CEZARYCEZARY

Sałata lipcowa

Sałata lipcowa

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2011-12-06

Dodany przez CEZARYCEZARY

Sałatka bobowa

Sałatka bobowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-12-05

Dodany przez mkmadziamkmadzia

Gołąbki mojej mamy

Gołąbki mojej mamy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2011-12-01

Dodany przez CEZARYCEZARY

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne