Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pietruszka

Pietruszka jest jednym z najpopularniejszych warzyw, jakie wchodzą w skład naszego codziennego menu. Obie jej części, zarówno podziemna, jak i nadziemna są jadalne, co wpływa na kulinarną uniwersalność pietruszki. Warzywo posiada szeroką gamę zastosowań, najczęściej zaś pełni rolę dodatku do sałatek, zup oraz sosów. Dodać można, że ta powszechna dziś roślina zaczynała swoją karierę jako cmentarna ozdoba.

O zdrowotnych właściwościach pietruszki świadczy całkiem spora ilość witaminy C. Oprócz tego posiada również prowitaminę A, a także pewnie ilości żelaza. Warto też wspomnieć, że korzeń pietruszki wzbogaca roślinę w wiele związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Pietruszka wywołuje zwiększone wydzielanie śliny i soków trawiennych, przez co powinna być dodatkiem ciężkostrawnych, smażonych lub tłustych potraw. Warto wspomnieć o jej właściwościach antyseptycznych. Oprócz tego, pietruszka wpływa pozytywnie na zmniejszenie napięcia mięśni gładkich jelita grubego.

Pietruszkę traktować można jako naturalny lek, który skutecznie uszczelni naczynia krwionośne. Ponadto stosować ją można przy problemach z wątrobą, często również spełnia się jako medyczne wsparcie przy anemii. Warto wspomnieć, że natka pietruszki pełniła niegdyś rolę skutecznego odświeżacza do ust. Można zatem zrezygnować z miętowych cukierków na rzecz zdrowszego i bardziej trwałego rozwiązania. Ciekawostką może być fakt, że pietruszka przez długi okres czasu uważana była za dobry lek na bezpłodność, który równocześnie pozytywnie wpływał na potencję. Pietruszka jest w stanie pobudzić uśpiony organizm, przywracając dodatkowo utracony wigor.

Na sklepowych półkach, bądź targowiskach znajdziemy dwa główne gatunki pietruszek. Popularna jest pietruszka naciowa i to właśnie ona staje się najczęściej dodatkiem do zup i innych obiadowych dań. Oprócz tego dostępna jest również pietruszka korzenna, która co prawda jadalna jest w całości, mimo to uznawana została jako mniej wartościowa.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-17

Dodany przez proseccoprosecco

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez VoytekKVoytekK

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-04-03

Dodany przez AgattaAgatta

Arabska zupa z soczewicy

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-02-24

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa marchewkowo-dyniowa z grzankami

Zupa marchewkowo-dyniowa z grzankami

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Zupa z dyni na filecie

Zupa z dyni na filecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-22

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Kapustka wegetariańska

Kapustka wegetariańska

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-02

Dodany przez edzia1301edzia1301

Krem brokułowy z rzeżuchą

Krem brokułowy z rzeżuchą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-09-26

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Potrawka z kaszy na gęsi

Potrawka z kaszy na gęsi

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-09-26

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne