Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Oliwki

Oliwki. Znane są od wieków, a jeśli wierzyć badaczom i odkrywcom, to jedne z pierwszych owoców, jakie poznał człowiek. Drzewo oliwkowe potrafi rosnąć przez setki lat, nie potrzebując do rozwoju żyznych i bogatych w składniki, stanowisk. Równie dobrze można posadzić je na skalnym podłożu. Oliwki zasiedlają w szczególności kraje śródziemnomorskie, a biorąc pod uwagę światową uprawę, na wyróżnienie zasługują: Włochy, Hiszpania, Meksyk i Kalifornia.

Z oliwek produkowana jest oliwa, jednakże nie jest to jedyne zastosowanie tych owoców. Warto zakomponować je w sałatce razem z serem feta. W różnych regionach świata mogą pełnić rolę oryginalnego dodatku do gulaszu, często podaje się je razem z drobiem, bądź zapieka w pieczywie. Wzbogacą podane na stół makarony oraz sosy przygotowane na pomidorowej bazie. Zawsze też można zrobić z nich puree. Jeśli zależy nam na wzbogaconym smaku i aromacie tych nieprzeciętnych owoców, możemy marynować je w solance, a następnie zalać niewielką ilością oliwy. Dobrze czują się w towarzystwie cytryny, czosnku, papryki i oregano. Wiele osób łączy ich walory smakowe z ziołami prowansalskimi, kolendrą czy czarnym pieprzem z anchois. Warto wspomnieć o roli dekoracyjnej oliwek, które niejednokrotnie ozdabiają kanapki, grzanki albo pizzę.

Oliwkom przypisuje się właściwości lecznicze. Według badań, już same liście oliwkowego drzewa posiadają cechy obniżające ciśnienie krwi. Oprócz tego mogą w znaczący sposób poprawić działanie naszego układu krążenia. Oliwki obniżają nieco poziom cukru we krwi, do tego zaś posiadają właściwości moczopędne. Jeżeli zmieszamy je z cytrynowym sokiem, otrzymamy skuteczny medykament, który wspierać nas będzie w leczeniu kamieni żółciowych. Włączone do codziennej diety mogą uchronić organizm przed powstaniem raka jelita grubego, prostaty i piersi. Te ostatnie właściwości przypisywane są oleoropinnie, oleasterolowi, leinie, polifenolowi i witaminie E. Warto wspomnieć o jednonienasyconych kwasach oleinowych, a także wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega – 6, które wspomagają skład owoców.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sałatka z marynowanych buraków

Sałatka z marynowanych buraków

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-03-19

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z kalafiorem

Sałatka z kalafiorem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 11min.

Data dodania: 2012-08-20

Dodany przez affaaffa

Sałatka z ryżem, kukurydzą, pieczarkami, oliwkami i szynką

Sałatka z ryżem, kukurydzą, pieczarkami, oliwkami i szynką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-07-03

Dodany przez kassikkassik

Koreczki

Koreczki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-11-15

Dodany przez EmilaEmila

Kanapki na śniadanie

Kanapki na śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-10-25

Dodany przez Marta1986Marta1986

Pieczone pierogi

Pieczone pierogi

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2011-10-23

Dodany przez eniaenia

Mielone z oliwkami i ogórkami

Mielone z oliwkami i ogórkami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-10-22

Dodany przez eniaenia

Jajka z pastą kawiorową.

Jajka z pastą kawiorową.

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2011-10-18

Dodany przez Marta1986Marta1986

Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2011-09-30

Dodany przez dorota20wdorota20w

Pomidory z oliwkami

Pomidory z oliwkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-07-25

Dodany przez MartinusMartinus

Sałatka z ogórkiem i pomidorami

Sałatka z ogórkiem i pomidorami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-07-20

Dodany przez MartinusMartinus

Koszyczki

Koszyczki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-07-14

Dodany przez Marta1986Marta1986

Kółko krzyżyk :-)

Kółko krzyżyk :-)

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-07-12

Dodany przez Marta1986Marta1986

Wiosenne kanapeczki ryżowe

Wiosenne kanapeczki ryżowe

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2011-07-11

Dodany przez Marta1986Marta1986

Ser feta z warzywami w sosie

Ser feta z warzywami w sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-07-10

Dodany przez MartinusMartinus

Sycąca przekąska

Sycąca przekąska

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2011-07-09

Dodany przez Marta1986Marta1986

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne