Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ocet

W starożytnych Chinach dzbanek na ocet był symbolem życia. Od tysiącleci ludzie używali i używają octu do pielęgnacji ciała. Kąpieli octowych zażywała sama Kleopatra. Natomiast sam ocet znany jest od starożytności – jako przyprawa, ale także jako środek konserwowania mięs, ryb i jarzyn. Przyprawianie potraw octem pobudza przemianę materii dzięki zawartym w occie kwasom octowym.

W sklepach dostaniemy więc kilka jego odmian: ocet winny, spirytusowy, balsamiczny, jabłkowy, ryżowy, estragonowy, smakowy, sherry, malinowy oraz czosnkowy. Ocet spirytusowy powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego spirytusu. Z powodu ostrego smaku idealnie nadaje się do marynat. Ocet winny natomiast powstaje w wyniku długiej fermentacji wina (białego lub czerwonego). Pobudza przemianę materii i doskonale podkreśla smak wołowiny, sosów oraz gotowanych i pieczonych ryb. Ocet balsamiczny uzyskiwany jest z moszczu winogron, jest łagodny i aromatyczny. Znakomity do podkreślenia smaku sałat, czerwonego mięsa a także ryb. Ocet jabłkowy z kolei jest produkowany z wina lub moszczu jabłkowego, charakteryzuje się świeżym, kwaskowatym smakiem. Stosuje się go do lekkich sosów sałatkowych i potraw słodko kwaśnych. Ocet ryżowy otrzymywany jest z ryżu bądź sake. Stosuje się go do zup, dań słodko – kwaśnych, makaronów, marynowanych ryb. Ocet estragonowy można przyrządzić samemu wkładając gałązkę estragonu do butelki z octem winnym, a po miesiącu jest gotowy do spożycia. Doskonały do sałatek, potraw z kurczaka, majonezu i marynat. Ocet malinowy powstaje przez moczenie malin w białym occie winnym. Dodaje się go do deserów np. do puddingu z dodatkiem octu. Ocet czosnkowy powstaje po dodaniu do octu winnego kilku ząbków czosnku, jest używany do sosów sałatkowych, ryb a także mięczaków.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Paprykowy relish

Paprykowy relish

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-08-23

Dodany przez AgattaAgatta

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-05-06

Dodany przez AgattaAgatta

Przekąski z buraczków

Przekąski z buraczków

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Obwarzanki serowe

Obwarzanki serowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Grzyby leśne w occie

Grzyby leśne w occie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Sałatka ogórkowo kapuściana

Sałatka ogórkowo kapuściana

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Domowy ketchup

Domowy ketchup

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 3godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z kapusty na zimę

Sałatka z kapusty na zimę

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 2godz. 40min.

Data dodania: 2012-09-17

Dodany przez teressa444teressa444

Zimowe przetwory czyli buraczki do obiadu

Zimowe przetwory czyli buraczki do obiadu

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez kasiawkasiaw

Salatka z fasolą i tuńczykiem

Salatka z fasolą i tuńczykiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2012-07-12

Dodany przez affaaffa

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 33min.

Data dodania: 2012-07-06

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Mizeria

Mizeria

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Kakaowa babka piaskowa

Kakaowa babka piaskowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-04-28

Dodany przez !emma!emma

Ciasto nutella

Ciasto nutella

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-04-23

Dodany przez malinka18malinka18

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne