Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ocet winny

Do powstania octu przyczynić się musi płyn, który zawiera w sobie alkohol. Najczęściej wykorzystywane jest w tym celu wino, jednakże równie dobrze sprawdza się cydr, słód albo wino ryżowe. Ocet można przygotować własnoręcznie, jednak trzeba wtedy skupić szczególną uwagę na kontroli całego procesu kwaśnienia. Zaniedbania w tej kwestii doprowadzą do powstania płynu gorzkiego i dosyć podłych walorach smakowych.

Warto wiedzieć, że ocet wytworzyć można z każdego rodzaju dostępnego wina. Mamy na przykład ocet z szampana, który charakteryzować się będzie jasnym zabarwieniem, a także delikatnym, subtelnym smakiem. Ocet produkowany z sherry odznaczać się będzie żółtobrązowym kolorem i równie jak w przypadku powyżej, delikatnym bukietem smakowym.

Istotne jest to, że bez względu na użyte wino i sposób przygotowania, wszystkie rodzaje winnego octu odznaczać się będą jednakim składem. Znajdziemy w nim zatem magnez, fosfor i potas, a także cały zestaw cennych witamin. Ocet posiadać będzie działanie przeciwzapalne, a jego właściwości można określić jako obkurczające błony śluzowe jelit. Oprócz tego jest w stanie oczyścić nasz organizm z toksyn, polepszając równocześnie trawienie. Jest cenny dla osób cierpiących na nadwagę, albowiem skutecznie hamują apetyt, a także wzmagają proces spalania tłuszczów. Warto nadmienić, że ocet pozytywnie wpływa na ilość wchłanianego, przez nasz organizm, żelaza.

W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów octu, pamiętajmy więc żeby dany gatunek łączyć z odpowiednią przyprawą. Kierując się tą zasadą, ocet winny idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i majonezu. Oprócz tego nadaje się do wzbogacenia, przygotowanych na maśle, sosów.

Warto dodać go do tłustego gulaszu z mięsa dziczyzny, bawarskiej pieczeni wieprzowej lub dorsza podawanego w sosie czosnkowym.

Winnemu octowi można znacznie poprawić aromat. Satysfakcjonujący efekt uzyskamy dzięki szalotce (biały ocet winny) lub płatkom róż (czerwony). Natomiast ocet z sherry wzbogacony o plasterki chrzanu przyprawi nasze mięsa i drób.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ostry sos chili

Ostry sos chili

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-08-12

Dodany przez AgattaAgatta

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-08-02

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka marchewkowa z fasolą

Sałatka marchewkowa z fasolą

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-04-19

Dodany przez AgattaAgatta

Kurczak na kapuście

Kurczak na kapuście

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Sałatka pikantna z kiełbasą salami

Sałatka pikantna z kiełbasą salami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Zupa z warzywami

Zupa z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka kalafiorowa z mięsem

Sałatka kalafiorowa z mięsem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-03-27

Dodany przez eniaenia

Sos rabarbarowy do mięsa

Sos rabarbarowy do mięsa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-03-06

Dodany przez eniaenia

Barszcz z parówkami

Barszcz z parówkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Sałatka z rzodkiewką

Sałatka z rzodkiewką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez malinamalina

Duszona czerwona kapusta z rodzynkami

Duszona czerwona kapusta z rodzynkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez malinamalina

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-01-11

Dodany przez affaaffa

Smaczna surówka z porem

Smaczna surówka z porem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-01-10

Dodany przez malinamalina

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-12-06

Dodany przez monciaszmonciasz

Buraczki duszone

Buraczki duszone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 35min.

Data dodania: 2011-11-10

Dodany przez EmilaEmila

Sos majonezowo keczupowy

Sos majonezowo keczupowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-11-07

Dodany przez EmilaEmila

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne