Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Musztarda

Musztarda jest jedną z najpopularniejszych przypraw, jakie znajdują się w naszej lodówce. Jej kariera rozpoczęła się w czasach panowania Cesarstwa Rzymskiego, wkrótce zaś znalazła się na stołach najmożniejszych władców ówczesnego świata. Musztarda doceniana była przez wszystkich, bez względu na religię, nację czy majętność. Fascynowała zarówno bogaczy jak u ludzi ubogich. Warto wspomnieć, że była nie tylko istotną przyprawą, ale pełniła również ważną rolę w szeroko pojętej medycynie.

Musztarda jest w stanie przyprawić przygotowane przez nas potrawy dzięki ziarenkom gorczycy. Smak tego składnika związany jest bezpośrednio z gatunkiem, jaki wybrany zostanie do składu musztardy. Smaki zaś można komponować w oparciu o ziarna czarne, białe oraz sarepskie. W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów musztardy, możemy więc wybrać tą przyprawę, która idealnie wpasuje się w nasz kulinarny gust. W słoiczkach zamknięte zostały te zupełnie łagodne, jak i piekielnie ostre. Warto też zadbać o odpowiednią kompozycję samego dania, tak żeby np. łagodny smak posiłku mógł jak najlepiej zgrać się z nieco ostrzejszymi walorami musztardy. Analogicznie, do dań, które same w sobie są ostre, należało by wybrać musztardę nieco bardziej delikatną.

Największym plusem musztardy jest jej uniwersalność. Przyprawa uświetnić potrafi niemal każdy posiłek, niezależnie czy przygotujemy wspaniałą pieczeń, czy ugotujemy zwyczajne parówki. Nie można też zapomnieć o tym, że żaden grill ani ognisko nie mogą obyć się bez malutkiego chociaż słoiczka z musztardą.

Człowiek wymyślił całe mnóstwo najróżniejszych przypraw, jednakże musztarda zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie. Nie tylko za smak powinniśmy ją cenić, albowiem jej właściwości pobudzą trawienie tłuszczu. Ponadto wpłynąć może na obniżenie ciśnienia we krwi. Warto jej używać ze względu na liczne antybakteryjne właściwości.

Jako ciekawostkę można podać fakt, że musztarda doczekała się własnego święta, a ten iście wyjątkowy dzień obchodzi się w Mout Toreb w USA.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Hamburger

Hamburger

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-10-02

Dodany przez AgattaAgatta

Lekka sałatka ziemniaczana

Lekka sałatka ziemniaczana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-10

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka marchewkowa z fasolą

Sałatka marchewkowa z fasolą

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-04-19

Dodany przez AgattaAgatta

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-03-02

Dodany przez AgattaAgatta

Sos tatarski

Sos tatarski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką konserwową

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką konserwową

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Pomidory nadziewane jajkami

Pomidory nadziewane jajkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z gruszkami na pikantnie

Sałatka z gruszkami na pikantnie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Kotleciki z indyka na ostro

Kotleciki z indyka na ostro

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Parówki z boczkiem

Parówki z boczkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-07-04

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Panierowana karkówka do obiadu

Panierowana karkówka do obiadu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka z orzechami, żurawiną i serem pleśniowym

Sałatka z  orzechami, żurawiną i serem pleśniowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-25

Dodany przez !groszek!groszek

Sos z koperkiem

Sos z koperkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2012-05-12

Dodany przez affaaffa

Karczek panierowany

Karczek panierowany

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne