Musztarda jest jedną z najpopularniejszych przypraw, jakie znajdują się w naszej lodówce. Jej kariera rozpoczęła się w czasach panowania Cesarstwa Rzymskiego, wkrótce zaś znalazła się na stołach najmożniejszych władców ówczesnego świata. Musztarda doceniana była przez wszystkich, bez względu na religię, nację czy majętność. Fascynowała zarówno bogaczy jak u ludzi ubogich. Warto wspomnieć, że była nie tylko istotną przyprawą, ale pełniła również ważną rolę w szeroko pojętej medycynie.
Musztarda jest w stanie przyprawić przygotowane przez nas potrawy dzięki ziarenkom gorczycy. Smak tego składnika związany jest bezpośrednio z gatunkiem, jaki wybrany zostanie do składu musztardy. Smaki zaś można komponować w oparciu o ziarna czarne, białe oraz sarepskie. W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów musztardy, możemy więc wybrać tą przyprawę, która idealnie wpasuje się w nasz kulinarny gust. W słoiczkach zamknięte zostały te zupełnie łagodne, jak i piekielnie ostre. Warto też zadbać o odpowiednią kompozycję samego dania, tak żeby np. łagodny smak posiłku mógł jak najlepiej zgrać się z nieco ostrzejszymi walorami musztardy. Analogicznie, do dań, które same w sobie są ostre, należało by wybrać musztardę nieco bardziej delikatną.
Największym plusem musztardy jest jej uniwersalność. Przyprawa uświetnić potrafi niemal każdy posiłek, niezależnie czy przygotujemy wspaniałą pieczeń, czy ugotujemy zwyczajne parówki. Nie można też zapomnieć o tym, że żaden grill ani ognisko nie mogą obyć się bez malutkiego chociaż słoiczka z musztardą.
Człowiek wymyślił całe mnóstwo najróżniejszych przypraw, jednakże musztarda zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie. Nie tylko za smak powinniśmy ją cenić, albowiem jej właściwości pobudzą trawienie tłuszczu. Ponadto wpłynąć może na obniżenie ciśnienia we krwi. Warto jej używać ze względu na liczne antybakteryjne właściwości.
Jako ciekawostkę można podać fakt, że musztarda doczekała się własnego święta, a ten iście wyjątkowy dzień obchodzi się w Mout Toreb w USA.
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.