Królowa Egiptu, piękna i potężna Kleopatra doszukiwała się w miodzie właściwości magicznych. Wierzyła też, że zapewni jej wieczną młodość i nieskazitelnie zdrową cerę. Kąpiele w mleku zmieszanym z miodem stanowiły niezwykle skuteczny, pielęgnacyjny zabieg, który stosowany jest po dziś dzień. Oprócz tego miód uważano za składnik, który pozwalał na przyrządzenie uzdrawiającej mikstury o prawdziwie mistycznej mocy. Często stosowano go jako ostatnią deskę ratunku w przypadku groźnej lub nieznanej choroby. Dzisiaj miód jest przede wszystkim przyjemnym dodatkiem do pieczywa, niemniej jednak w dalszym ciągu posiada właściwości, którymi warto się nieco bardziej zainteresować.
Miód faktycznie może doskonale sprawdzać się w lecznictwie ze względu na swoje antybiotyczne właściwości. Skład miodu pozwala poskromić groźne dla zdrowia bakterie Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne. Niewielu zdaje sobie sprawę, że kilka łyżeczek miodu może skutecznie ochronić nas przed różnego rodzaju wirusami, paciorkowcami i grzybami. Ważną cechą jest to, że rozcieńczone w wodzie wielokrotnie zwiększają swoje antybiotyczne właściwości. Warto więc używać go w miejsce cukru, którym każdego dnia słodzimy herbatę.
Miód sprawdza się doskonale jako medykament, który jest sobie w stanie poradzić z zapaleniem spojówek czy rogówki. Przez wieki uznawany był za miksturę, pomagającą zachować młody wygląd, jak się okazuje- nie bezpodstawnie. Dzięki jego działaniu skóra staje się o wiele lepiej odżywiona. Niniejsza cecha wpływa na to, że miód wykorzystywany był do walki z czyrakami, owrzodzeniami, odmrożeniami lub oparzeniami.
Warto włączyć go do codziennego menu, albowiem składnik ten w korzystny sposób oddziałuje na szybkość trawienia i metabolizm. Przynosi odczuwalną ulgę w przypadku wrzodów żołądka, a także w pewien sposób zwiększa perystaltykę jelit. Warto skorzystać z miodowych dobrodziejstw, jeśli często raczymy się kawą, papierosami czy alkoholem.
Warto napomknąć, że miód nadal stosowany jest jako domowy sposób na całkowite zażegnanie, bądź złagodzenie przewlekłego bólu gardła.
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.