Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Majeranek

Majeranek zdążył już wyrobić sobie opinię nieprzeciętnego składnika, który uświetnić potrafi niemal każdy, przygotowany przez nas posiłek. Nawet jeśli potrawa sama w sobie nie wygląda zdumiewająco, szczypta majeranku skutecznie podniesie jej aromatyczne i zapachowe walory. Oprócz tego, warto wspomnieć, że majeranek jest nie tylko dobrą przyprawą, ale również środkiem, który doskonale sprawdza się w domowym lecznictwie.

Zacznijmy jednak od tego, że majeranek jest niezwykle uniwersalny. Jego właściwości sprawdzą się w połączeniu z dowolnie wybraną zupą. Nadaje się do kompozycji z żurkiem, zupą fasolową, grochową czy chociażby flakami. Majeranek lubią dania, które bazują na roślinach strączkowych. Ponadto często staje się on dodatkiem do pieczeni, wędlin i różnego rodzaju tłustych mięs. Przyprawę warto stosować do wzbogacenia sosów i wszelkich potraw, w których występują duże ilości gotowanych warzyw. Dodatkowo składnik ten może wyzwolić prawdziwy potencjał każdego sosu.

Majeranek bardzo dobrze znosi połączenia z innymi przyprawami. Jego smak i aromat zyskają na zmieszaniu ich z takimi ziołami jak tymianek, szałwia albo rozmaryn. W tej kwestii jedynym ograniczeniem jest nasza gastronomiczna fantazja i kulinarne wyczucie. Równocześnie pamiętać trzeba o jednej istotnej rzeczy – majeranek powinno się dodać dopiero pod sam koniec gotowania, albowiem w przeciwnym razie stracić może wszystkie swoje wartości odżywcze.

Majeranek może też okazać się lekiem, który pozwoli na pozbycie się kilku dolegliwości bez koniecznej interwencji lekarza. Jeśli zatem cierpimy z powodu nieżytu żołądka, bądź od pewnego czasu miewamy problemy z trawieniem, to właśnie majeranek może przynieść nam ulgę i pokrzepienie. Oprócz tego stosowany jest jako skuteczny medykament przeciwko biegunce.

Majeranek można wykorzystać do uspokojenia szalejących nerwów. Specjalny napar na bazie majeranku pomaga się nam odprężyć i zrelaksować. Warto wspomnieć, że jego właściwości potęgują się, na wskutek połączenia z tysiącznikiem, koprem i krwawnikiem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 50min.

Data dodania: 2013-10-03

Dodany przez arturartur

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Pieczone piersi kaczki

Pieczone piersi kaczki

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-03-31

Dodany przez AgattaAgatta

Żurek

Żurek

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez arturartur

Pizza

Pizza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Gulasz w sosie ketchupowym

Gulasz w sosie ketchupowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Kotlety z wątróbki i kaszy

Kotlety z wątróbki i kaszy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Boczek pieczony z miodem

Boczek pieczony z miodem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2012-10-27

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Ziemniaczki z piekarnika

Ziemniaczki z piekarnika

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 3godz. 10min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Barszcz z kaszą i kapustą

Barszcz z kaszą i kapustą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-09-28

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Boczuś pieczony

Boczuś pieczony

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 2godz. 30min.

Data dodania: 2012-09-23

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne