Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Liść laurowy

Liść laurowy należy do przypraw, które stały się niezbędnym elementem naszego menu. Jednakże w czasach starożytnych, był czymś o wiele więcej niż tylko dodatkiem do kolejnych potraw. W czasach, kiedy na ludzi spoglądali bogowie Olimpu, liść laurowy stawał się symbolem bohaterstwa i zwycięstwa. Podczas organizowanych igrzysk wieniec laurowy stanowił jedno z najważniejszych możliwych wyróżnień. Warto wspomnieć, że roślinie przypisywano właściwości magiczne, przez co liść laurowy był niezbędnym elementem najważniejszych obrzędów i rytuałów.

Obecnie nikt już chyba nie wierzy w magiczne pochodzenie laurowych liści, mimo wszystko nadal darzone są szacunkiem i szczególną atencją. Przyprawa potrafi bowiem wzbogacić każdą niemal zupę. nie ważne czy w garnku znajdziemy grzybową, flaki czy fasolową - laurowe liście są gwarantem przyjemnego smaku i urzekającego aromatu. Oprócz tego składnik doskonale odnajdzie się w towarzystwie dziczyzny. Warto dodać, że liść laurowy bardzo często włączany jest do gulaszu oraz sosów. Dzięki swoim gastronomicznym właściwościom przyprawa nadaje się do każdego rodzaju mięsa i ryb.

Mimo wszystko, korzystając z laurowych liści, musimy zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych detali. Dobrze jest wrzucić je już na samym początku gotowania, wtedy bowiem smak i aromat będą miały szansę przesiąknąć dokładnie w każdą tkankę przyrządzanego mięsa i warzyw. Później natomiast, kiedy gotowanie uznamy za zakończone, wszystkie liście skrzętnie usuwamy – w przeciwnym razie, w garnku może rozwinąć się mało interesujący, gorzki posmak.

Liście laurowe znajdą swoje zastosowanie przy sporządzaniu różnego rodzaju marynat, zarówno mięsnych, rybnych, jak i grzybowych. Tutaj jednak nie należy zbytnio przesadzić z ich ilością. Dobrze trzymać się zasady jednego listka na cztery porce. Walory smakowe liści laurowych warto jest zmieszać z tymiankiem albo pietruszką.

Ciekawostką może być fakt, że niniejsza przyprawa skutecznie odstraszy wołki zbożowe, które zagnieździły się w naszym ryżu lub mące.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-17

Dodany przez proseccoprosecco

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-09-24

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez VoytekKVoytekK

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-11

Dodany przez proseccoprosecco

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-04-13

Dodany przez AgattaAgatta

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-03-12

Dodany przez AgattaAgatta

Żurek

Żurek

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez arturartur

Przekąski z buraczków

Przekąski z buraczków

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Grzyby leśne w occie

Grzyby leśne w occie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Gulasz w sosie ketchupowym

Gulasz w sosie ketchupowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Boczek pieczony z miodem

Boczek pieczony z miodem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2012-10-27

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Kapustka wegetariańska

Kapustka wegetariańska

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-02

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne