Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kukurydza

Ojczyzną kukurydzy są prawdopodobnie obszary dzisiejszego Peru. Europejczycy warzywo to poznali dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba. Na ziemiach polskich kukurydza pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku. w uprawie można spotkać dwie uprawy kukurydzy: jadalną i pastewną. Uprawiana na polach kukurydza jadalna ma uszlachetnione, słodkawe mleczno – żółte lub perłowe ziarno.

Dziś uprawia się m.in. odmiany kukurydzy przeznaczone na paszę, odmiany zbożowe o wysokiej zawartości skrobi (wytwarza się z nich mąkę i kaszę) oraz odmianę cukrową jako warzywo. Ziarna zależnie od odmiany, zawierają 60 - 70% skrobi, 9 - 14% białka, 4 – 8% tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają także niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy także sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 100 g kukurydzy nieprzetworzonej to około 110 kcal. Kukurydza z puszki zawiera o 2/3 mniej skrobi niż świeża, natomiast posiada 5 razy więcej cukru oraz bardzo dużo soli. Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Młode kolbki (określane jako kaczany do 10 cm długości) są najczęściej spożywane lub konserwowane w całości. Świeże kolby można jadać ugotowane do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Znakomicie smakują gorące kolby posypane żółtym serem. Smaczna jest także kukurydza pieczona na grillu w folii aluminiowej. Kukurydzę preparowaną (czyli popcorn) wytwarza się z ziaren specjalnej odmiany pękającej – poddając je działaniu wysokich temperatur i ciśnień.

Komentarze

Zobacz wszystkie (1)

!zibi#

!zibi

2011-10-16 10:58:06

moze ktos zna przepis konserwowac kukurydze chcialbym to zrobic ale niewiem jak

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kukurydza z wody

Kukurydza z wody

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka na pikantnie

Sałatka na pikantnie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Włoska sałatka

Włoska sałatka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka makaronowa z curry

Sałatka makaronowa z curry

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Placki cukiniowo - kukurydziane

Placki cukiniowo - kukurydziane

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Pizza na mace razowej

Pizza na mace razowej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-09-15

Dodany przez !ilonkaP!ilonkaP

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-08-03

Dodany przez affaaffa

Sałatka famerska

Sałatka famerska

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-08-02

Dodany przez perlowaperlowa

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-07-13

Dodany przez kassikkassik

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-06-06

Dodany przez perlowaperlowa

Kolorowa sałatka wiosenna z kukurydza

Kolorowa sałatka wiosenna z kukurydza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-05-30

Dodany przez ajresajres

Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-05-30

Dodany przez ajresajres

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-05-28

Dodany przez affaaffa

Pasta na kanapki z rybą, kukurydzą i pomidorem

Pasta na kanapki z rybą, kukurydzą i pomidorem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-05-16

Dodany przez ajresajres

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne