Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jogurt

Jogurt

Historia jogurtu zaczęła się na Bałkanach i w Bułgarii. Składnik ten szybko zdobył uznanie w wielu zakątkach świata, a przypisywano mu właściwości uzdrawiające, odmładzające i lecznicze. W jogurtach zawarta była podobno tajemnica długowieczności i życia obfitującego w zdrowie. Warto wspomnieć, że jogurt uznawany był za dobry lek przeciwko tyfusowi i gruźlicy. Oprócz tego często stosuje się go w przypadku bezsenności czy problemów z miażdżycą.

W jaki sposób przebiega proces wytwarzania jogurtu? Na samym początku zadbać trzeba o sporą ilość pasteryzowanego mleka. Kolejny etap polegał będzie na jego zagęszczeniu, co uzyskać można za pomocą zwykłego odparowania, bądź skorzystania z mleka w proszku. Ostatnim krokiem jest wzbogacenie powstającego jogurtu za pomocą kultur bakterii bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Po fermentacji, jogurt gotów jest do dystrybucji.

Wszystko wydaje się mało skomplikowane, jednakże proces dopuszcza pewną dowolność, dzięki której ostateczny produkt może mieć zróżnicowane przeznaczenie. Jeśli zależy nam na uzyskaniu jogurtu w postaci stałej, należy dokładnie zmieszać mleko z zakwasem bakterii. Jeśli chcemy poprawić walory smakowe składnika, do całości dodajemy owocowe pulpy. Podczas przebiegu niniejszego procesu do jogurtu dodawane są substancje zapachowe, które podnieść mogą wartość końcowego produktu. Warto zwrócić uwagę na to, że powyższe działania czynią z niego substancję o wiele bardziej wartościową, niż samo mleko, dzięki czemu jogurt stanowić będzie mocne ogniwo w naszej diecie.

Jogurty w postaci stałej są jednak coraz rzadziej spotykane, a prym teraz wiodą wszelkie jogurty pitne. Wyśmienity smak i delikatna konsystencja sprawiają, że często stają się one dodatkiem do porannej miseczki płatków zbożowych. Jogurt pitny otrzymuje się zaraz po fermentacji, całą substancję trzeba bardzo dokładnie wymieszać, a następnie rozlać do przygotowanych pojemników. W takiej postaci posłużyć może do wzbogacenia sałatek i deserów. Jogurt idealnie nadaje się do lekkich, dietetycznych posiłków.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/fifikins/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-06-19

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka makaronowa z ananasem

Sałatka makaronowa z ananasem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 17min.

Data dodania: 2013-04-24

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka brokułowa z makaronem

Sałatka brokułowa z makaronem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-20

Dodany przez AgattaAgatta

Śledzie w sosie jogurtowym

Śledzie w sosie jogurtowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-03-08

Dodany przez AgattaAgatta

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-03-02

Dodany przez AgattaAgatta

Smoothie ananasowy

Smoothie ananasowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-02-14

Dodany przez AgattaAgatta

Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-02-04

Dodany przez AgattaAgatta

Faszerowany ananas

Faszerowany ananas

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-09-15

Dodany przez !ilonkaP!ilonkaP

Pomidory z ziołami

Pomidory z ziołami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-08-31

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka do obiadu

Sałatka do obiadu

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Udka pieczone w marynacie

Udka pieczone w marynacie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka famerska

Sałatka famerska

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-08-02

Dodany przez perlowaperlowa

Szybka sałatka z czosnkową nutką

Szybka sałatka z czosnkową nutką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez ewas135ewas135

Pyszne śniadanie

Pyszne śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-06-13

Dodany przez affaaffa

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne