Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jabłko

Jabłko

Jabłka to niezwykle popularne owoce, dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Przechowywane w odpowiednich warunkach nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy. Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek – ponad dziesięć tysięcy.

Jabłka różnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem i barwą ale także smakiem oraz aromatem. Dietetycy zalecają spożywanie dwóch jabłek dziennie, bo to pomaga zachować zdrowie. Jabłka zawierają bowiem mnóstwo witamin, błonnik oraz inne substancje odżywcze m.in. fosfor, żelazo, wapń wzmacniające układ odpornościowy. Są także skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej mają jej antonówki, a najmniej odmiana landsberska i starking. Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe – błonnik. Najwięcej tego składnika zawiera skórka i gniazda nasienne. Błonnik działa na organizm wielokierunkowo. Wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii. Jabłka są niskokaloryczne i niezastąpione w każdej diecie. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 60 kcal. Jabłka może jeść każdy. Spożywane są surowe, gotowane, pieczone i duszone. Jednak pod każdą postacią zachowują całą swoją wartość odżywczą.

Można z nich przygotowywać soki, dżemy, konfitury, galaretki itd. Okazuje się, że autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłek są Anglicy. Dodają także jabłka do masła i serów. W Polsce jabłko traktowane jest jako samodzielny owoc deserowy, dodatek do ciast, dżemów, kompotów i sałatek.

Zerwane z drzewa dojrzałe owoce można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/ollesvensson/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa mleczna na śniadanie

Zupa mleczna na śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kompot owocowy z dodatkiem mięty

Kompot owocowy z dodatkiem mięty

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Kapusta z zasmażką

Kapusta z zasmażką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Gulasz z dodatkiem owoców

Gulasz z dodatkiem owoców

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez ewas135ewas135

Wątróbka w majeranku

Wątróbka w majeranku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Sałatka ze śledziem i kiszonymi ogórkami

Sałatka ze śledziem i kiszonymi ogórkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-07-18

Dodany przez kassikkassik

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-18

Dodany przez affaaffa

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Kiełbasa w cebulowo-jabłkowym sosie

Kiełbasa w cebulowo-jabłkowym sosie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Jajka z grzybami marynowanymi

Jajka z grzybami marynowanymi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Łopatka duszona z cebulą

Łopatka duszona z cebulą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Ryż ze sosem

Ryż ze sosem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Śledź z ogórkiem

Śledź z ogórkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne