Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Goździki

Goździki

Goździki należą do dosyć istotnych przypraw, jakie wykorzystujemy w naszej kuchni. Są one niczym innym, jak pąkami kwiatów z drzewa goździkowego, które zebrane zostały jeszcze przed pełnym rozkwitem. Jako ich cechę charakterystyczną można podać brunatną barwę, a także niezwykle piekący smak, który jest wynikiem działania specjalnego kwasu. Do tego wspomnieć trzeba o eugenolu, który z kolei ma wpływ na unikatowy zapach goździków.

Żeby zebrać odpowiednie goździki, trzeba zwracać uwagę na te ciężkie i tłuste. Jako swoisty test można potraktować wrzucenie zebranych pąków do wody. Te powinny ustawiać się pionowo, albo przynajmniej częściowo się zanurzyć. Za najlepsze uważane są goździki, pochodzące z azjatyckich krajów, w Polsce natomiast najbardziej popularne są pąki sprowadzane z Zanzibaru. Warto wspomnieć, że goździki służą jako europejska przyprawa od ok. IX wieku.

Wspomnieliśmy, że skład przyprawy zasilą jedynie te pąki, które zbierze się tuż przed okresem kwitnienia. Drugim istotnym procesem jest suszenie – to właśnie w tym etapie goździki zyskują swoje brązowe zabarwienie. Pamiętajmy jednak, że goździki powinno się potem przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach. Dodatkowo najlepiej ochronić je przed nadmiernym promieniowaniem słońca.

Goździki znacznie wzbogacą nasze codzienne potrawy. Potrafią nadać unikatowy rys dla zwyczajnego kompotu z gruszek czy jabłek. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsnych i rybnych marynat. Oprócz tego warto komponować ich smak z pieczoną wieprzowiną, pasztetami albo potrawkami z zająca. Będą tworzyć idealne połączenie razem z czerwoną kapustą, cebulą i liściem laurowym. Wspierają też branżę alkoholową, z racji tego, że sprawdzają się przy wyrobie win i likierów. Oprócz tego można używać ich do sporządzania grzybowych marynat oraz gruszek w occie. Zmielona postać goździków uświetni liczne rodzaje ciast i pierników.

Dodatkowo, goździki mogą zostać użyte jako całkiem skuteczny odświeżacz oddechu.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/melintur/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Chłodnik śliwkowy

Chłodnik śliwkowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Karp duszony w piwie

Karp duszony w piwie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-04

Dodany przez perlowaperlowa

Brzoskwinie w czerwonym winie

Brzoskwinie w czerwonym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 12godz. 30min.

Data dodania: 2012-09-21

Dodany przez jacek4xljacek4xl

Duszona cebula z morelami

Duszona cebula z morelami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2011-12-28

Dodany przez malinamalina

Czerwona kapusta na zimę

Czerwona kapusta na zimę

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 1godz. 35min.

Data dodania: 2011-12-04

Dodany przez monciaszmonciasz

Pasteryzowana dynia

Pasteryzowana dynia

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-11-02

Dodany przez kassikkassik

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-10-27

Dodany przez eniaenia

Pomidory w zalewie

Pomidory w zalewie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2011-10-22

Dodany przez Marta1986Marta1986

Marynowane gruszki w czerwonym winie

Marynowane gruszki w czerwonym winie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2011-10-13

Dodany przez eniaenia

Potrawa misz masz jednogarnkowa

Potrawa misz masz jednogarnkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2011-10-11

Dodany przez eniaenia

Indyjski sos pomidorowy

Indyjski sos pomidorowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-10-07

Dodany przez eniaenia

Deser gruszkowy na pikantnie

Deser gruszkowy na pikantnie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2011-10-05

Dodany przez eniaenia

Chłodnik gruszkowy

Chłodnik gruszkowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-07-28

Dodany przez MartinusMartinus

Chłodnik jabłkowy

Chłodnik jabłkowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-07-08

Dodany przez MartinusMartinus

Zupa czereśniowa

Zupa czereśniowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-07-02

Dodany przez MartinusMartinus

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne