Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cytryna

Cytryna

Cytryna od samego początku dała się poznać jako niezwykły owoc o uniwersalnych właściwościach. Sprawdza się niemal w każdej dziedzinie, zaczynając od kulinariów, a na medycynie oraz branży kosmetycznej kończąc. Owalny kształt cytryny, orzeźwiający, żółty kolor i charakterystyczny, kwaśny smak rozpoznawane są w każdym zakątku świata. Czy faktycznie zasługuje ona na tak wielką uwagę?

Z całą pewnością, na popularność cytryn wpłynął ich unikatowy skład. Obok witaminy A i witamin z grupy B, w cytrynie znaleźć można pokaźne źródło witaminy C. Dzięki sporemu nasyceniu powyższych elementów, owoce uznać można za naturalny lek, który dodatkowo poprawi odporność całego organizmu. Ciekawostką może być fakt, że cytryny zabierano w każdą długą podróż statkiem. Marynarze spożywali ją, chroniąc w ten sposób swoje zęby i dziąsła przed działaniem szkorbutu. Dodajmy, że cytryna używana jest często jako środek, który obniża nieco ciśnienie.

Wywar z cytryny sprawdza się jako uzupełnienie odchudzającej diety. Aby ów wywar przyrządzić, należy zagotować szklankę wody, tą zaś przyprawiamy rumiankiem. Dopełniamy moc odchudzającego eliksiru za pomocą kilku plasterków cytryny. Teraz wystarczy przykryć szklankę i zostawić ją na noc. Zawartość wypijemy na czczo zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nie tylko podarujemy organizmowi potężną dawkę witamin, ale przede wszystkim znacząco zmniejszymy poczucie łaknienia.

Sok z cytryny przyjdzie nam z pomocą w przypadku wymiotów i gorączki. Świeżo wyciśnięty sok, do którego dodamy nieco wody z cukrem powinien zażegnać nieprzyjemne objawy lub w jakimś stopniu je zneutralizuje. Jeśli natarczywa migrena nie daje nam spokoju, wybawieniem może okazać się kubek gorzkiej kawy, którą zmieszamy z kwaśnym, cytrynowym sokiem.

Ponadto cytryna posiada również właściwości pielęgnacyjne. Dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu oczyści pory, a także doskonale poradzi sobie z trądzikiem. Oprócz tego skutecznie zredukuje przebarwienia, znajdujące się na naszej skórze.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/sugarhiccuphiccup/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2014-09-02

Dodany przez AgattaAgatta

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Gruszki pieczone w winie

Gruszki pieczone w winie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2013-05-01

Dodany przez AgattaAgatta

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-04-13

Dodany przez AgattaAgatta

Makrela z ziołami

Makrela z ziołami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-02-21

Dodany przez AgattaAgatta

Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś pieczony w piekarniku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-02-17

Dodany przez AgattaAgatta

Fish and chips

Fish and chips

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 18min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez AgattaAgatta

Guacamole

Guacamole

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez arturartur

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez AgattaAgatta

Struffoli

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-01-27

Dodany przez AgattaAgatta

Pstrąg w śmietanie

Pstrąg w śmietanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-12-08

Dodany przez graszka0604graszka0604

Krem z awokado

Krem z awokado

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Wędzona makrela w galarecie

Wędzona makrela w galarecie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne