Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cukinia

Cukinia

Na cukinię równie dobrze mówić możemy „kabaczek”. Ten warzywny kulinarny składnik pochodzi z Włoch i należy do odmian dyni zwyczajnej. Jej popularność stale rozwija się i rośnie, zwłaszcza na terenie państw europejskich. Posiada wiele interesujących cech, które warto wykorzystać, kształtując codzienne menu.

Zacznijmy od wyśmienitego smaku jarzyny. Oprócz tego, że kabaczek jest miły naszemu podniebieniu, roślina odznacza się niewielką kalorycznością. Dodatkowo posiada właściwości odkwaszające organizm, poprawiające równocześnie metabolizm. Nie można się zatem dziwić, że cukinia bardzo często wchodzi w skład wielu, odchudzających diet.

Cukinia jest niezwykle uniwersalna, a warzywo można wykorzystać do kolorowych sałatek, pożywnych zup czy marynat. Może być spożywana w formie duszonej, gotowanej bądź smażonej, często też zjadamy ją na surowo.

Amatorzy kabaczków mogą liczyć na spore dawki cukru oraz witamin. Wśród składników dominuje witamina C, B1, PP oraz karoten. Warto wspomnieć o tym, że warzywo w żaden sposób nie zbiera w sobie i nie kumuluje metali ciężkich z atmosfery.

Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów, a jedną z bardziej smakowitych opcji jest usmażenie jej na oliwie z oliwek. Oczywiście całość należy wzbogacić zestawem ulubionych przypraw, które podniosą smak kabaczka. Warzywo bardzo dobrze czuje siew towarzystwie czosnku. Dzięki swoim walorom smakowym, cukinia często staje się składnikiem sałatek albo leczo. Zawsze też możemy się pokusić o przyrządzenie zapiekanki z cukinii. Wystarczy podsmażyć ją na oliwie, później zaś przekładać warstwami żółtego sera i boczku. Oczywiście kabaczki będą stanowić bardzo miły dodatek do potraw bardziej tradycyjnych, urozmaicając je. Jeśli dysponujemy pieczarkami, pomidorami i mięsem, bez większego problemu możemy sporządzić z nich farsz, który wypełni naszą cukinię.

Możliwości jest wiele, a warzywo niezwykle wdzięcznie prezentuje się na półmisku. Warto więc nieco poeksperymentować i odnaleźć, spełniający nasze gusta, przepis.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/graibeard/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ratatouille

Ratatouille

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2014-08-28

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-08

Dodany przez AgattaAgatta

Kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-04-05

Dodany przez AgattaAgatta

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-02-21

Dodany przez AgattaAgatta

Bigos z cukini

Bigos z cukini

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Placki cukiniowo - kukurydziane

Placki cukiniowo - kukurydziane

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Zapiekane warzywa z serem

Zapiekane warzywa z serem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kurczak gyros na warzywach

Kurczak gyros na warzywach

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kurczak w warzywah

Kurczak w warzywah

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 55min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Cukinia z basmati

Cukinia z basmati

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 13min.

Data dodania: 2012-09-27

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Grillowana pierś kurczaka

Grillowana pierś kurczaka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-27

Dodany przez ewas135ewas135

Udko z warzywami

Udko z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-03-31

Dodany przez AsusAsus

Kotlety z cukinią i papryką w jajkach

Kotlety z cukinią i papryką w jajkach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-03-13

Dodany przez eniaenia

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez malinamalina

Nalesniki z mięsem i warzywami

Nalesniki z mięsem i warzywami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 2min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez viencelaviencela

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne