Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cukier wanilinowy

Wydawać by się mogło, że cukier waniliowy jest przez nas używany każdego dnia. Desery, budynie czy ciasta, w każdym z przypadków sięgamy właśnie po ten popularny składnik. Tymczasem zdecydowana większość z nas w rzeczywistości nigdy owego cukru nie używała. Ktoś może powiedzieć – jak to? Przecież mam w kuchni saszetkę z cukrem waniliowym? Otóż nie. Po bliższym przyjrzeniu się owej saszetce zauważymy, że brakuje tam wyrazu „waniliowy”, a zamiast niego widnieje nazwa „wanilinowy”. Jeszcze raz – wa-ni-li-no-wy.

Oczywiście cukier waniliowy również możemy spotkać w najbliższym sklepie, jednakowoż produkt ten należy do nieco droższych. Dlatego zastępowany jest, często bezwiednie, przez cukier wanilinowy. Zazwyczaj nawet ekspedienci w sklepach nie mają pojęcia o takiej zamianie i nawet proszeni o cukier waniliowy, podaja nam wanilinowy właśnie. W ramach zabawnego eksperymentu można poprosić osobę za ladą o podanie tego pierwszego, a potem skorygowanie popełnionego błędu. Zabawnie będzie poprosić wprost o cukier wanilinowy, nasz ekspedient wpaść może w lekką konfuzję.

Niemniej jednak winilio-podobny produkt sprzedaje się całkiem dobrze. Miły aromat, jaki bierzemy za zapach wanilii jest tak naprawdę dziełem etylowanilii. Zamiast prawdziwych waniliowych pałeczek czujemy mieszankę kukurydzianej, ziemniaczanej i modyfikowanej skrobi. Ażeby efekt był całkiem przekonujący, do całości dodano barwniki i inne chemiczne związki, dzięki którym nie jesteśmy świadomi owej mistyfikacji.

Zabawne może być to, że etykieta nie wprowadza nas w błąd. Na opakowaniu drukowanymi literami stoi jak wyżej – cukier wanilinowy. Podobnie wszystkie inne produkty o smaku waniliowym. Fakt, że smakują jak wspomniana wanilia nie oznacza, że nasze podniebienie wyczuwa naturalną wanilię. Magia chemii.

Nie jest to oczywiście znacząca zmiana, cukier wanilinowy nadal cieszyć nas będzie udanymi wypiekami, bo trzeba przyznać, że doskonale spełnia swoją rolę. Warto jednak być nieco bardziej świadomym otaczającego nas świata.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Tort hello kitty

Tort hello kitty

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2012-09-17

Dodany przez teressa444teressa444

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Sernik puszek

Sernik puszek

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-01-20

Dodany przez teressa444teressa444

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2011-12-05

Dodany przez mkmadziamkmadzia

Małe drożdżówki

Małe drożdżówki

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2011-12-02

Dodany przez Kasiek07Kasiek07

Zielone naleśniki z truskawkami

Zielone naleśniki z truskawkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-08-17

Dodany przez bernikabernika

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Ile porcji: 14

Czas przyrządzenia: 2godz. 30min.

Data dodania: 2011-07-04

Dodany przez Marta1986Marta1986

Kruche z czereśniami

Kruche z czereśniami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 2godz. 5min.

Data dodania: 2011-06-30

Dodany przez pioge7pioge7

Pianka czekoladowa

Pianka czekoladowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 3godz. 0min.

Data dodania: 2011-06-30

Dodany przez pioge7pioge7

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2011-06-30

Dodany przez pioge7pioge7

Szarlotka ze smalcem

Szarlotka ze smalcem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 3godz. 0min.

Data dodania: 2011-06-28

Dodany przez pioge7pioge7

Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 2godz. 30min.

Data dodania: 2011-06-27

Dodany przez pioge7pioge7

Tort wiśniowy z serem

Tort wiśniowy z serem

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 2godz. 15min.

Data dodania: 2011-06-27

Dodany przez pioge7pioge7

Placek z brzoskwiniami

Placek z brzoskwiniami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2011-06-27

Dodany przez pioge7pioge7

Rurki

Rurki

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2011-06-27

Dodany przez pioge7pioge7

Chatka

Chatka

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2011-06-27

Dodany przez pioge7pioge7

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne