Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Banan

Banan

Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Ich praojczyzną jest południowa Azja. Istnieje około trzysta gatunków bananów, jednakże uprawia się zaledwie dwadzieścia. Generalnie banany dzielimy na te przeznaczone do gotowania i te zazwyczaj spożywane na surowo. Poszczególne gatunki bananów mają owoce różniące się wielkością, kształtem i barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi.

Towarem eksportowym są banany słodkie, pochodzące od banana rajskiego (Musa paradisiaca). Najpopularniejsze odmiany to: banan rajski, pizang, fruit banana, cooking banana, apple banana, banan czerwony, baby banana, textile banana. Banany zawierają białko, a znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa niż w innych owocach. Banany zawierają także znaczne ilości beta – karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Wg najnowszych badań błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Banan bogaty jest także w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. A ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Ponadto banany zawierają śladowe ilości miedzi, cynku, selenu, fluoru, manganu i jodu. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.

Banany spożywamy najczęściej na surowo, z sałatkami owocowymi, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym, a także w głębokim oleju jako składnik koktajli mlecznych. Banany są także znakomitym dodatkiem do płatków śniadaniowych, zapiekanek i mrożonych deserów, są także amatorzy grillowanych bananów.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/24oranges/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sałatka miłosna

Sałatka miłosna

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-12

Dodany przez AgattaAgatta

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-07

Dodany przez perlowaperlowa

Mus owocowy pod biłą pierzynką

Mus owocowy pod biłą pierzynką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Owocowa galaretka

Owocowa galaretka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 4godz. 2min.

Data dodania: 2012-07-04

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Sałatka arbuzowa

Sałatka arbuzowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-04-15

Dodany przez monciaszmonciasz

Grzanki z owocami

Grzanki z owocami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 14min.

Data dodania: 2012-03-07

Dodany przez eniaenia

Knedle z bananami

Knedle z bananami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 7min.

Data dodania: 2011-12-29

Dodany przez malinamalina

Owocowa sałatka z biszkoptami

Owocowa sałatka z biszkoptami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-12-28

Dodany przez malinamalina

Musli z owocami

Musli z owocami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-12-05

Dodany przez monciaszmonciasz

Deser owocowy z sosem

Deser owocowy z sosem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2011-10-26

Dodany przez eniaenia

Omlet na słodko

Omlet na słodko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-10-25

Dodany przez eniaenia

Deser bananowy

Deser bananowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-10-25

Dodany przez Marta1986Marta1986

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-10-12

Dodany przez eniaenia

Makaron z serkiem i owocami

Makaron z serkiem i owocami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 21min.

Data dodania: 2011-10-08

Dodany przez eniaenia

Sałatka z owocami

Sałatka z owocami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-08-17

Dodany przez Marta1986Marta1986

Sałatka ryżowa z bananami

Sałatka ryżowa z bananami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-08-10

Dodany przez tulipantulipan

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne