Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zupa z porów

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1064

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • pory 50-75 dag
  • bulion wołowy gorący (może być z kostki) 500-750 ml
  • parmezan starty 5 dag
  • koniak mały kieliszek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • kminek zmielony

Jak zrobić Zupa z porów?

Pory przekroić wzdłuż, starannie umyć, pokroić w półplasterki. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę, wrzucić pory, szczyptę cukru, zrumienić. Stopniowo wlewać gorący bulion, ciągle mieszając, doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, rondel przykryć, gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, aż pory się rozgotują. Na koniec zupę posolić do smaku, przyprawić pieprzem, zdjąć z ognia. Wlać koniak, energicznie wymieszać. Podawać z ryżem na sypko lub z grzankami. Przed podaniem posypać parmezanem i natką.
Komentarze

Do przepisu na: Zupa z porów

Albertos#

Albertos

2009-10-31 18:42:14

Uwielbiam pory, a zupa wydaje się być smaczna.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne