Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zupa poziomkowa

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 671

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • poziomki 1 kg
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • kwaśna śmietana 2 szklanki
  • słodka śmietana 1 szklanka
  • białe wino półsłodkie 1 szklanka

Jak zrobić Zupa poziomkowa?

Poziomki przebrać, umyć, osączyć i odsypać szklankę na później. Słodką śmietanę wymieszać z żółtkami, cukrem, ubijać do momentu powstania piany. Garnek z pianą ustawić nad garnkiem z wrzątkiem i lekko podgrzewać. Poziomki zmiksować, dodać do nich kwaśną śmietanę i mieszać. Mieszając dodawać wino. Podgrzewać na małym ogniu, wymieszać ze słodką śmietaną, następnie schłodzić. Podawać udekorowaną poziomkami.
Komentarze

Do przepisu na: Zupa poziomkowa

emilia9n#

emilia9n

2010-03-11 21:03:31

coś nowego. bajkowa zupa :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne