Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 12godz. 45min.
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3315

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Za takie żeberka dałabym się pokroić. Wiem, że specyfika grilla z kopułą, zamykanego, na którym były robione powoduje że po upieczeniu są bardzo soczyste, przy krojeniu sok wypływa obficie, mięso jest delikatne jakby lekko ugotowane, więc jak dla mnie to są najlepsze żeberka na świecie

Zdjęcia

Za takie żeberka dałabym się pokroić. Wiem, że specyfika grilla z kopułą, zamykanego,  na którym były robione powoduje że po upieczeniu są bardzo soczyste, przy krojeniu sok wypływa obficie,  mięso jest delikatne jakby lekko ugotowane, więc jak dla mnie to są najlepsze żeberka na świecie

Składniki

  • żeberka 1,5 kg

marynata

Jak zrobić Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie?

Najlepsze do tego są żeberka dość mięsne, za to z mniejszą ilością kostek.
Żeberka umyłam, osuszyłam, zostawiając je w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka zanurzyłam w marynacie i dokładnie je w niej obtoczyłam. Miskę zakryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.
Grill (u mnie z kopułą) został maksymalnie rozgrzany. Na tackę dałam żeberka, polałam pozostałą marynatą, przykryłam kopułą i żeberka grillowały się w środku przez ok 45 minut, co jakiś czas je przewracając. To że z wierzchu się bardziej przypiekły nie miało znaczenia bo środku pozostały soczyste i miękkie.
Na jakieś 20 minut przed końcem dodałam kolby kukurydzy, które wcześniej zostały przez 10 minut obgotowane w osolonej wodzie, dzięki czemu o wiele szybciej doszły.
Komentarze

Do przepisu na: Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne