Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1993

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • ziemniaki 150 g
  • czosnek posiekany 1/2 łyżeczki
  • cebula posiekana 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżek
  • ser żółty 2 łyżki
  • śmietanka słodka 1/8 l
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Jak zrobić Zapiekanka ziemniaczana ?

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, osączyć na sitku. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. c. Cebulę i czosnek zgnieść, wymieszać z masłem. Połową przygotowanej mieszanki posmarować formę. Ułożyć na niej plasterki ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem, posypać odrobina żółtego sera. Słodką śmietankę wymieszać z pozostałym tartym serem. Równomiernie polać ziemniaki w formie. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Potrawę zapiekać 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę obłożyć kawałkami pozostałego masła.
Komentarze

Do przepisu na: Zapiekanka ziemniaczana

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne