Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zapiekanka z pieczarkami

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2584

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Smaczna przekąska lub danie śniadaniowe, ew. kolacyjne.

Zdjęcia

Smaczna przekąska lub danie śniadaniowe, ew. kolacyjne.
Smaczna przekąska lub danie śniadaniowe, ew. kolacyjne.
Smaczna przekąska lub danie śniadaniowe, ew. kolacyjne.
Smaczna przekąska lub danie śniadaniowe, ew. kolacyjne.

Składniki

Jak zrobić Zapiekanka z pieczarkami?

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki po umyciu kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany olej (3 łyżki), szklimy ją lekko i dokładamy pokrojone pieczarki i razem dusimy do złotego koloru. Pod koniec duszenia posypujemy do smaku solą pieprzem oraz dodajemy swoje ulubione zioła (ja dodałam zioła prowansalskie). Podczas przygotowywania farszu przygotowujemy bułeczki. Ścinamy górną część bułek, wydrążamy środek pozostawiając ok 1 cm warstwę miękiszu w bułeczce. Mleko łączymy z wodą dodajemy do tej mieszaniny odrobinę soli i ziół. Wlewamy po ok 1 łyżce mieszaniny mlecznej do każdej bułeczki. Każdą bułeczkę napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekaną natkę i na wierzch dajemy starty żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 160 stopni c. I zapiekamy około 10 - 12 minut - do chwili stopienia się sera. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch zapiekanki dajemy po małej łyżeczce sosu duńskiego, i majonezu i robimy kleksy z ketchupu.
Komentarze

Do przepisu na: Zapiekanka z pieczarkami

emilia9n#

emilia9n

2010-03-11 21:18:37

dobry sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywko.

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-06 15:30:36

Albertos ja czasami dodaję majonez, ale tym razem dodałam sos duński

Albertos#

Albertos

2010-03-05 17:45:19

Uwielbiam takie domowe zapiekanki, oprócz keczupu dodaję też majonez.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne