Zapiekana sola z bazylią – danie, które u nas zakrólowało również na wigilijnym stole
Solę rozmrozić i wypłukać. Może być też inna ryba, ale ta nie ma ości. Skropić obficie sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Dwoma łyżkami oleju natłuścić formę (płaskie żaroodporne naczynie) i ułożyć w niej filety (najlepiej tak, aby nie nakrywały się, ale przykrywały dno). Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni c. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pieczarki obrać, i zrumienić na oleju. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Śmietanę, jajka, ser, czosnek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do ryb wymieszać. Ja zwykle dodaję większą część pieczarek do tej masy i potem polewam tym rybę (jest to dosyć gęsta konsystencja). Żeby ładnie wyglądało na wierzchu jeszcze układam resztę pieczarek. Piec ok. 30 minut, aż się zarumieni na wierzchu. Można zostawić troszkę bazylii do posypania również na wierzchu po upieczeniu. Można to danie sobie przygotować wcześniej, a tylko 30 min przed podaniem wsadzić do piekarnika, aby się dopiekło.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby