Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3305

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu



Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat - jednak jest w dużej mierze zmodyfikowany przeze mnie i urozmaicony i jest już na mój ..

Zdjęcia

 <br/><br/>Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat - jednak jest  w dużej mierze zmodyfikowany przeze mnie i  urozmaicony i jest już na mój ..<br/>

Składniki

ciasto

  • masło lub masło roślinne 1 kostka
  • mąka pszenna tortowa 1/2 kg
  • drożdże 5 dag
  • jaja 3 szt
  • cukier 8 dag
  • śmietana 3 łyżki

masa makowa

  • mak 1/2 litra
  • cukier 1 szklanka
  • jaja 2-3 szt
  • bakalie 10 dag
  • jabłko starte na tarce jarzynowej 1 duża szt

oraz owoce

  • mrożone lub świeże truskawki 10 dag
  • truskawki alkoholizowane pozostałe po zlaniu nalewki 15 - 20 szt
  • lub smażone drylowane wiśnie
  • aromat do makowca 8 kropel
  • miód 3 łyżki

Jak zrobić Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy?

Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 - 40 minut. W tym czasie przygotować masę makową: - mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć. (jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego). Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto, posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto "porozrzucać" truskawki ( mrożone lub świeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: truskawki, mak i na wierzch ciasto. Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1, 5 godziny. Piec ok. 1 godz. ( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp. 160 stopni c (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować.
Komentarze

Do przepisu na: Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-08 23:56:08

widać że pracochłonny ale napewno dobry

madi356#

madi356

2010-03-04 21:29:32

chyba przepis pracochłonny, ale zapewne smaczne ciasto:)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne