Przepis na Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3338
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat – jednak jest w dużej mierze zmodyfikowany przeze mnie i urozmaicony i jest już na mój ..

Zdjęcia

ciasto

  • masło lub masło roślinne 1 kostka
  • mąka pszenna tortowa 1/2 kg
  • drożdże 5 dag
  • jaja 3 szt
  • cukier 8 dag
  • śmietana 3 łyżki

masa makowa

  • mak 1/2 litra
  • cukier 1 szklanka
  • jaja 2-3 szt
  • bakalie 10 dag
  • jabłko starte na tarce jarzynowej 1 duża szt

oraz owoce

  • mrożone lub świeże truskawki 10 dag
  • truskawki alkoholizowane pozostałe po zlaniu nalewki 15 - 20 szt
  • lub smażone drylowane wiśnie
  • aromat do makowca 8 kropel
  • miód 3 łyżki

Jak zrobić Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy?

Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 – 40 minut. W tym czasie przygotować masę makową: – mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć. (jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego). Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto, posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto „porozrzucać” truskawki ( mrożone lub świeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: truskawki, mak i na wierzch ciasto. Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1, 5 godziny. Piec ok. 1 godz. ( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp. 160 stopni c (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować.

Podobne przepisy

Krem śmietankowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Rolada śmietanowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-15

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Ciasto winogronowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: anullka7

Kategoria: Ciasta

Na dzień dziecka – Piłka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Cisto na pizze

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-18

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ciasta

Tarta jamajska

Ile porcji: 9

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta