Przepis na Wieprzownia w pomarańczach

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Data dodania:
Wyświetlenia:
727
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • wieprzowina 1 kg
  • masło 8 dag
  • skórka z pomarańczy 3 łyżki
  • białe wyrawne wino 1,5 szklanki
  • sok z pomarańczy 1,5 szklanki
  • szałwia 10 liści
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Wieprzownia w pomarańczach?

Mięso umyć, osuszyć i polać sokiem oraz winem, dodać szałwię, liść laurowy i startą skórkę z pomarańczy. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Mięso obwiązać nicią, gotować przez 45 minut w marynacie na małym ogniu, dodać odrobinę soli. Masło stopić z szałwią, przelać do naczynia żaroodpornego ułożyć mięso i piec przez 50 minut w nagrzanym piekarniku.

Podobne przepisy

Żeberka w sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-09-22

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Mięsne

Pulpety z niespodzianką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Roladki z pietruszką i serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Ziołowe zraziki

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Wątróbka z cebulą

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Marynowane roladki schabowe z fetą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne