Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Wesoła gąska

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 979

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

CIASTO

DO DEKORACJI

  • cukier puder

Jak zrobić Wesoła gąska?

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielkie zagłębienie. Do dołka wsypać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Wymieszać. Przygotowany zaczyn oprószyć łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, w miarę możliwości z dala od okna. Gdy na warstewce mąki pojawią się rysy, dodać olej lub oliwa hiszpańska, jajko, szczyptę soli, resztę mleka i cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą szablonu wyciąć gąskę, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Żółtka rozmącić widelcem, posmarować ciasto. Na głowie ptaka przykleić oczy z rodzynek. Blachę przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na 10 minut. Piec 20-25 minut w temp 180-200stC. Gotowe ciasto przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast.
Komentarze

Do przepisu na: Wesoła gąska

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne