Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Udka w orientalnej marynacie

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5886

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Udka w orientalnej marynacie to soczyste kawałki kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie.

Niesamowite połączenie smaków sosu sojowego i rybnego, ze słodkim miodem i pomarańczą, przełamane ostrością imbiru i papryczki chili, dopełnia czerwone wino.

Polecam, bo danie jest proste, łatwe w przygotowaniu, a zaskakuje smakiem naprawdę każdego :)

Zdjęcia

<b>Udka w orientalnej marynacie</b> to soczyste kawałki kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie. <br/><br/>Niesamowite połączenie smaków sosu sojowego i rybnego, ze słodkim <b>miodem</b> i pomarańczą, przełamane ostrością imbiru i papryczki chili, dopełnia <b>czerwone wino</b>. <br/><br/>Polecam, bo danie jest proste, łatwe w przygotowaniu, a zaskakuje smakiem naprawdę każdego :)

Składniki

  • udka kurze 1 kg
  • imbir (kawałek) 5 cm
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa chińska 5 smaków 1/2 łyżeczki
  • skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy 1 łyżka
  • papryczka chili 1 sztuka
  • olej sezamowy 1 łyżeczka
  • wino czerwone 1/4 szklanki
  • miód 1/2 szklanki
  • sos rybny 2 łyżeczki
  • sos sojowy 5 łyżeczek

dodatkowo

  • sezam 3 łyzki

Jak zrobić Udka w orientalnej marynacie?

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Zetrzeć, lub pokroić drobno czosnek. Papryczkę chili posiekać. Udka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Do czosnku, imbiru i chili dodać pozostałe składniki - sos sojowy, rybny, miód, wino, olej, skórkę i sok z pomarańczy, oraz przyprawę chińską 5 smaków.

Marynatą zalać mięso i odstawić na 2 godziny do lodówki. Można w tym czasie obrócić mięso parę razy, aby dokładnie było pokryte marynatą.

Przełożyć udka do naczynia do zapiekania (razem z marynatą) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 30 minutach polać udka marynatą i piec 20 minut. Na koniec posypać sezamem i pozostawić chwile w ciepłym piekarniku.
Komentarze

Do przepisu na: Udka w orientalnej marynacie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne