Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Truskawkowiec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 8484

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Truskawkowiec
Truskawkowiec
Truskawkowiec

Składniki

ciasto

na przełożenie

  • śmietana 18% 0,5 litra
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 szt
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • truskawki 0,5 kg

na wierzch

Jak zrobić Truskawkowiec?

BISZKOPT
Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka - dalej ubijając. Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką. Czas pieczenia 20-30minut w temp. 180C.
Biszkopt po ostygnięciu przekroić.

MASA
Galaretkę żółtą wymieszać z żelatyną, rozpuścić w 1 szklance gotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z żółtą galaretką (już tężejącą), dodać truskawki.

Wylać na biszkopt i przykryć drugą połową. Na wierzch poukładać truskawki i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
Komentarze

Do przepisu na: Truskawkowiec

netha#

netha

2010-05-07 17:41:15

Już niedługo sezon truskawkowy, na pewno ten przepis się przyda :)

!Sonia#

!Sonia

2009-06-12 08:07:56

Bardzo smaczne, polecam jest sredniej ceny, a nastepnym razem moze wylicze tulipankowi jaki jest koszt tego ciasta...Ostatnio truskawki sa tanie po 4 zl wiec mysle, ze koszt calego ciasta to gdzies 15 zl gora, ale jak sie policzy na ilosc kawalkow to nie tak drogo...

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne