Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tort brzoskwiniowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5225

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy

Składniki

do formy

na masę i do dekoracji

do dekoracji

  • ciastka pomarańczowe wg gustu
  • biszkopty wg gustu

Jak zrobić Tort brzoskwiniowy ?

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać stopniowo jajka. Przesiać mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (śred. 24 cm). Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temperaturze 175°c. Upieczony spód przestudzić na kuchennej kratce, nasączyć likierem. Przyrządzić krem: brzoskwinie osaczyć na sitku, syrop zachować. Owoce pokroić na małe cząstki. Cytryny umyć, wycisnąć sok (ok. 200 ml). Zagotować w rondelku syrop brzoskwiniowy z sokiem cytrynowym, cukrem i masłem. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, ponownie zagotować. Włożyć cząstki brzoskwiń (kilka odłożyć do dekoracji), dodać żółtka. Wokół spodu tortu zapiąć brzeg formy. Na ciasto przełożyć masę owocową, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Usunąć brzeg tortownicy, posmarować tort konfiturą brzoskwiniową (bądź konfiturą truskawkową). Przykryć śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, udekorować.
Komentarze

Do przepisu na: Tort brzoskwiniowy

Albertos#

Albertos

2010-03-28 17:25:28

Wygląda bardzo interesująco i zapewne tak też smakuje.

!ela#

!ela

2010-03-04 23:01:50

piękna dekoracja ,musi być niebo w gębie.

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-04 22:47:28

Dekoracja tortu: śmietana, brzoskwinia, galaretka owocowa i te biało brązowe skrzydełka są z czekolady.
Boki tortu ozdobione są ażurową koronką z brązowej czekolady

madi356#

madi356

2010-03-04 21:46:35

mam pytanko co ten tort ma na bokach? Cos ozdobnego?

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-04 11:05:52

Ładnie wygląda

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne