Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tarta z tuńczykiem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1613

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

To nasz ulubiony sposób na tuńczyka. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994

Zdjęcia

To nasz ulubiony sposób na tuńczyka. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994

Składniki

  • mąka 1 i 1/4 szklanki
  • masło 1/3 kostki
  • jajko
  • woda lodowata 1 łyżka
  • sól szczypta
  • tuńczyk z zalewy puszka
  • tuńczyk w oleju puszka
  • majonez 1/2 szkalnki
  • śmietana 1 szklanka
  • cebula posiekana 3 szt
  • jajka lekko ubite widelcem 3 szt
  • pietruszka lub szczypiorek
  • pieprz

Jak zrobić Tarta z tuńczykiem?

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Masło i mąkę łączymy razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wodę i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki.

Następnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do wysmarowanej formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min.

Tylko na tyle żeby się ciasto delikatnie podpiekło. W tym czasie robimy farsz: łączymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wysypujemy ziarenka fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min., aż się wierzch zetnie i zrumieni.

Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia
Komentarze

Do przepisu na: Tarta z tuńczykiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne