Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tarta czekoladowa

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4004

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Tarta czekoladowa to pyszne, proste i bardzo czekoladowe ciasto.

Może być podana na świąteczny deser, albo zamiast urodzinowego tortu.

Jest absolutnie przepyszna, a podana z lampką szampana, albo filiżanką aromatycznej kawy tworzy duet doskonały.

Zdjęcia

<b><i>Tarta czekoladowa</i></b> to pyszne, proste i bardzo czekoladowe ciasto. <br/><br/>Może być podana na świąteczny deser, albo zamiast urodzinowego tortu. <br/><br/>Jest absolutnie przepyszna, a podana z lampką szampana, albo filiżanką aromatycznej kawy tworzy duet doskonały.

Składniki

ciasto

  • masło miękkie 125 gram
  • cukier puder 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
  • mąka 200 gram
  • sól 1 szczypta

masa czekoladowa

  • czekolada gorzka 250 gram
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 4 łyżki
  • masło 200 gram

Jak zrobić Tarta czekoladowa?

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodać jajko, sól i ciągle miksując mąkę. Zagnieść ciasto w kule i przykryte folia wstawić do lodówki. Po pół godzinie wyłożyć ciastem formę do tarty (fi 23 cm, lub 4 małe formy do tart). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód około 10 minut.

Masa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodawać masło i mieszać, aż się połączą. Ubić żółtka na puch z cukrem, a następnie wstawić do kąpieli wodnej i ciągle ubijać. Połączyć letnią czekoladę z masą żółtkową i wylać na podpieczony spód. Piec tartę w 180 stopniach 10 minut. Odstawić do ostudzenia i podawać z bita śmietaną, albo lodami.
Komentarze

Do przepisu na: Tarta czekoladowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne