Szpinakowe pesto to pyszny i prosty sos do makaronu i nie tylko. Sprawdzi się tez z ryżem, kasza, a także na kanapce. Szpinak to doskonałe źródło witamin, błonnika i soli mineralnych.
Polecam także pesto z zielonego groszku, klasyczne pesto, a także bruschette oraz omlet.
Receptura została opublikowana w dniu: 29.04.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2045 osób!
Bon Appétit!
Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody (szczyptę soli pozostawić do pesto). Makaron, ma byc al- dente, odcedzony. Pozostawić 1/3-1/2 wody z gotowania makaronu.
Migdały posiekać i uprażyć na patelni. Czosnek przetrzeć praską. Zmiksować liście szpinaku z czosnkiem, migdałami i połowa parmezanu. Wlać oliwę, dodać sól i pieprz. Miksować, aż powstanie jednolity sos.
Wymieszać makaron ze szpinakowym pesto, jeśli jest za suche to dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Po wierzchu posypać pozostałym parmezanem.
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Kuchnie świata
Kategoria: Makarony