Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 20godz. 45min.
Czas przygotowania: 20 godz.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 15150

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Szarlotka na kruchym cieście to pyszne i tanie ciasto. Znakomicie smakuje na zimno, a na ciepło podana z lodami, lub bitą śmietaną to ambrozja.

Masę jabłkową można wzbogacić o rodzynki namoczone w rumie, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wykwintne.

Zdjęcia

<b>Szarlotka na kruchym cieście</b> to pyszne i tanie ciasto. Znakomicie smakuje na zimno, a na ciepło podana z lodami, lub bitą śmietaną to ambrozja.<br/><br/>Masę jabłkową można wzbogacić o <b>rodzynki namoczone w rumie</b>, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wykwintne.
<b>Szarlotka na kruchym cieście</b> to pyszne i tanie ciasto. Znakomicie smakuje na zimno, a na ciepło podana z lodami, lub bitą śmietaną to ambrozja.<br/><br/>Masę jabłkową można wzbogacić o <b>rodzynki namoczone w rumie</b>, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wykwintne.

Składniki

ciasto

masa jabłkowa

opcjonalnie

  • cukier puder 2 łyżki

Jak zrobić Szarlotka na kruchym cieście?

Ciasto kruche należy zagnieść z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru pudru (można mikserem). Schłodzić w lodówce i podzielić na dwie części. Rozwałkować.

Na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą należy rozłożyć jedną część ciasta, nakłuć kilkanaście razy widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut, aż będzie złote.

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Na upieczone ciasto położyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i piec około 35 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu i przestudzeniu wierzch szarlotki można posypać cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Szarlotka na kruchym cieście

netha#

netha

2009-10-09 08:57:07

Bardzo lubię takie szarlotki :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne