Przepis na Struffoli

Dodano przez:
Ile porcji:
16
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas smażenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4679
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska, Nigella Lawson, Przepisy na Boże Narodzenie

Struffoli to bożonarodzeniowy przysmak z południowych Włoch. Wdzięcznie wyglądające miodowe kuleczki przypominają smakiem i wyglądem miniaturowe pączki.

Pomimo iż ciasto prawie nie zawiera cukru, to miodowa glazura doskonale dopełnia słodycz. Struffoli można przygotować zamiast tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków, faworków czy karnawałowych róż.

Przepis Nigelli Lawson z książki „Nigellissima. Włoskie inspiracje”.

Przepis została opublikowana w dniu: 27.01.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2749 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia 3 litry
  • miód 450 gram
  • mąka 4 łyżki
  • posypka 4 łyżki

Jak zrobić Struffoli?

Najpierw jedną blachę do pieczenia wysypuje semoliną, a drugą wykładam papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiam obie na bok.

Mąkę przesiewam z proszkiem, a cytrynę dokładnie myję i po osuszeniu ścieram skórkę.

Ucieram jajka z cukrem, następnie dodaję skórkę z cytryny, oliwę i ubijam aż całość się spieni. Dodaję partiami mąkę i mikserem (zmieniam łopatki na haki) zagniatam ciasto. Jak masa będzie sprężysta i elastyczna dziele ja na 10 części. Każdą roluję na grubość 1,5 centymetra i tnę na 20 kawałków. Następnie w rekach formuje kuleczki, które odkładam na tace wysypana semoliną.

W najszerszym rondlu rozgrzewam olej, jak już jest bardzo gorący (sprawdzam jak zachowuje się ciasto – jak od razu wypływa na powierzchnie i robi się złociste olej jest gotowy). Wrzucam partiami ciasto 10-15 sztuk, po chwili cedzakiem wyjmuję gotowe struffoli i wykładam do odsączenia na blachę z ręcznikiem kuchennym.

Na patelni rozgrzewam miód, aby był płynny, ale nie bardzo gorący i wrzucam po kilka struffoli. Wyjmuję widelcem (pomagając sobie palcami 😉 ) i układam na paterze na kształt piramidy.

Na koniec posypuję posypką i podaję.

Podobne przepisy

Makowiec na kruchym spodzie z posypką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Ciasta

Szybkie tiramisu z migdałami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Omlet z pesto

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 7 min.

Data dodania: 2013-03-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Ciasta

Makowiec w cieście biszkoptowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-27

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta

Makowiec z wiśniami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta