Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Strucla makowa po francusku

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 12039

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Niby makowiec, ale nie tradycyjny tylko wg francuskiej receptury. Bardzo polecam tym, którzy nie są mistrzami w drożdżowym cieście (ja np. nie biorę się nawet za ciasto drożdżowe, bo mam 2 lewe ręce do takich rzeczy :P ). Ale taki makowczyk zawsze mi wychodzi i jest pycha.

Zdjęcia

Niby makowiec, ale nie tradycyjny tylko wg francuskiej receptury. Bardzo polecam tym, którzy nie są mistrzami w drożdżowym cieście (ja np. nie biorę się nawet za ciasto drożdżowe, bo mam 2 lewe ręce do takich rzeczy :P ). Ale taki makowczyk zawsze mi wychodzi i jest pycha.
Niby makowiec, ale nie tradycyjny tylko wg francuskiej receptury. Bardzo polecam tym, którzy nie są mistrzami w drożdżowym cieście (ja np. nie biorę się nawet za ciasto drożdżowe, bo mam 2 lewe ręce do takich rzeczy :P ). Ale taki makowczyk zawsze mi wychodzi i jest pycha.

Składniki

  • ciasto francuskie 250 gram
  • masa makowa 1 opakowanie
  • jabłka 4 sztuki
  • cukier brązowy 4 łyżki
  • cynamon
  • goździki mielone
  • masło 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • migdały w płatkach 2 łyżki

Jak zrobić Strucla makowa po francusku?

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnuszka z masłem, posypujemy cukrem brązowym, goździkami, cynamonem i dusimy 5 minut, aż się zaczną rozpadać.

Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy masę makową, na to wykładamy uduszone jabłka i zwijamy strucle jak roladę.

Po wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Strucla makowa po francusku

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne