Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sos śliwkowy a'la ketchup

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2319

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Sos śliwkowy  a\'la ketchup

Składniki

  • śliwki 1 kg
  • cukier 3/4 szkl
  • curry 1 czubata łyżeczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól odrobina
  • ocet 180 - 190 ml
  • ew. kwasek cytrynowy 2 łyżeczki

do kwasku cytrynowego

Jak zrobić Sos śliwkowy a'la ketchup?

Wykorzystuję go zamiast ketchupu, a także do dań chińskich i pieczonych mięs. Śliwki - najlepiej węgierki - drylujemy. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny mieszając często, ponieważ lubi się przypalić. Po tym czasie (ok. 60 minut) schładzamy i miksujemy. Przekładamy do słoiczków, takiej wielkości by zawartość zużyć od razu. Pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania. Często zamiast octu używam do tego sosu kwasku cytrynowego , który rozprowadzam z wodą - 2 łyżeczki kwasku - na jedną szklankę wody.
Komentarze

Do przepisu na: Sos śliwkowy a'la ketchup

Ter-esa#

Ter-esa

2010-05-12 17:26:23

..a to ciekawe... robię z tych proporcji i nie wyczuwam słodyczy...

!soja#

!soja

2010-05-12 11:50:50

Za dużo cukru, sos wychodzi okropny, nie do zjedzenia po prostu!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne