Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sos romanesco

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4219

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Tagi

Sos romanesco to pikantny sos hiszpański pochodzący z Tarragony.

Podstawą sosu są pieczone warzywa - papryka i pomidory, oraz migdały, chleb i dobra jakościowo oliwa.

Znakomicie nadaje się do owoców morza, ryb, grzanek, pieczonych mięs, a także sałatek.

Zdjęcia

<b>Sos romanesco</b> to pikantny sos hiszpański pochodzący z Tarragony. <br/><br/>Podstawą sosu są <b>pieczone warzywa</b> - papryka i pomidory, oraz migdały, chleb i dobra jakościowo oliwa. <br/><br/>Znakomicie nadaje się do <b>owoców morza</b>, ryb, grzanek, pieczonych mięs, a także sałatek.

Składniki

  • pomidory średnie 6 sztuk
  • papryka czerwona duża 1 sztuka
  • czosnek 12 ząbków
  • oliwa 2/3 szklanki
  • sól 2 szczypty
  • chleb 1 kromka
  • migdały 1/2 szklanki
  • ocet winny czerwony 1/3 szklanki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki

opcjonalnie

  • płatki chili 1 szczypta

Jak zrobić Sos romanesco?

Piekarnik nastawić na 220 stopni.

Pomidory przekroić na połówki. Ząbki czosnku obrać, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić na 4 kawałki. Skropić warzywa oliwą i wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach powinny zacząć brązowieć. Wtedy wyjąć i odstawić do przestudzenia (około 15-20 minut).

Kromkę chleba upiec w tosterze, lub zapiec w piekarniku. Do blendera przełożyć warzywa razem z sokiem, który się wytworzył podczas pieczenia. Zmiksować, wlać resztę oliwy oraz ocet.

Po zmiksowaniu dokładać resztę składników - migdały, pokruszony chleb, paprykę, sól, oraz opcjonalnie płatki chili. Całość zmiksować na jednolity sos i schłodzić.
Komentarze

Do przepisu na: Sos romanesco

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne