Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sos beszamelowy czosnkowy

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7931

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Sos beszamelowy, inaczej zwany białym jest jednym z najbardziej znanych sosów francuskich. Tak właściwie to zasmażana mąka z masłem, przyprawami i mlekiem.

Sos beszamelowy czosnkowy to pikantniejsza wersja oryginału z czosnkową nutą, doskonale sprawdzająca się jako dodatek do makaronów, warzyw, mięsa czy ryb.

Zdjęcia

Sos beszamelowy, inaczej zwany białym jest jednym z najbardziej znanych <b>sosów francuskich</b>. Tak właściwie to zasmażana mąka z masłem, <b>przyprawami</b> i mlekiem. <br/><br/>Sos beszamelowy czosnkowy to pikantniejsza wersja oryginału z <b>czosnkową nutą</b>, doskonale sprawdzająca się jako dodatek do makaronów, warzyw, mięsa czy ryb.

Składniki

Jak zrobić Sos beszamelowy czosnkowy?

W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy ale tak by nie zrumienić sosu. Ciągle mieszając powoli wlewamy mleko. Następnie dodajemy bulion i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze

Do przepisu na: Sos beszamelowy czosnkowy

daktyl#

daktyl

2014-09-18 17:12:40

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

enia#

enia

2011-04-19 11:50:34

Jeśli dodajesz do sosu prawdziwe wiejskie mleko / wysoko procentowe/ sos jest dość gęsty i dzięki bulionowi ma rzadszą konsystencję. Ale każdy robi według własnego smaku i pomysłu.Pozdrawiam.

bernika#

bernika

2011-04-10 17:22:30

po co do beszamelu dodajesz bulion? to juz nie jest beszamel.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne