Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6945

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.

Zdjęcia

<b>Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie</b>, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.
<b>Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie</b>, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.

Składniki

biszkopt

masa

  • śmietana 22% 500 ml
  • cukier 2-4 łyżki
  • galaretka agrestowa 1 opak
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 opak
  • galaretka wiśniowa lub niebieska 1 opak

do blaszki

dodatkowo

  • cukier puder

Jak zrobić Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie?

Galaretki każdą osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszamy. Odstawiamy do zakrzepnięcia - (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek).

Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i po jednym żółtku.

Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodajemy mąkę wymieszaną (dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Blaszkę 25 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą albo mąką. Przelewamy na nią ciasto ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni c.

Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy do spienienia. Zakrzepnięte galaretki kroimy w kostkę, dodajemy do ubitej śmietany i całość lekko mieszamy.

Przestudzone ciasto kroimy poziomo na 2 płaty. Wkładamy dolny płat wkładamy z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozkładamy ubitą śmietanę z galaretkami nakrywamy górnym płatem biszkoptu, lekko dociskamy i odstawiamy ciasto do lodówki do zestalenia się śmietany.

Po schłodzeniu i zakrzepnięciu się śmietany posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

!Aś#

!Aś

2013-02-27 10:57:07

Czy może być śmietana kremówka?

teressa444#

teressa444

2010-09-20 10:33:00

Bardzo smaczne,,polecan

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne