Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Smażone kalmary

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3428

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • małe oczyszczone kalmary 900 gram
  • mąka pszenna 115 gram
  • olej słonecznikowy 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 szczypta
  • ósemki cytryny 4 szt.

Jak zrobić Smażone kalmary?

Korpusy opłukanych i osuszonych kalmarów kroimy w krążki, odnogi zostawiamy w całości. Krążki kalmarów dokładnie obtaczamy w mące wymie­szanej wcześniej z solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w rondlu do głębokiego smażenia do temperatury 180°C (gdy wrzucimy kostkę chleba, zarumieni się w ciągu 1 minuty). W gorącym oleju smażymy małe porcje kałamarnicy mniej więcej przez minutę, aż będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Wyjmujemy usmażone kawałki łyżką cedzakową i osa­czamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Delikatnie posypujemy solą i podajemy na gorąco, obok kładziemy cząstki cytryny.
Komentarze

Do przepisu na: Smażone kalmary

dzikiryz#

dzikiryz

2009-10-06 15:07:04

Bardzo prosta i fajna potrawa na kolacje!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne