Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Śliwkowe pierogi całkiem inaczej

Dodany przez

Ile porcji: 7

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1293

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Śliwkowe pierogi  całkiem inaczej
Śliwkowe pierogi  całkiem inaczej

Składniki

nadzienie

  • żółtko jaja 1 szt
  • cukier 5 łyżek
  • śliwki węgierki 30 dag
  • ryż 25 dag
  • starta skórka pomarańczowa
  • masło 1 - 2 łyżki
  • lub oliwa

ciasto

  • sól
  • mąka 45 dag
  • woda ciepła ile wchłonie mąka

Jak zrobić Śliwkowe pierogi całkiem inaczej?

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy. Dodajemy do niego żółtko i rozdrobnione śliwki (świeże lub mrożone, bez pestek). Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej pierożki. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.
Komentarze

Do przepisu na: Śliwkowe pierogi całkiem inaczej

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne