Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sałatka z bekonem i fasolką

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1051

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • wędzony boczek 20 dag
  • czerwona fasolka 45 dag
  • seler 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • kilka liści sałaty
  • miód 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 80 ml
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Sałatka z bekonem i fasolką?

Seler obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Fasolkę zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 1 godziny pod przykryciem. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy gorącą wodą i gotujemy jeszcze około godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy seler. Ugotowany na półtwardo seler wyjmujemy, fasolkę odcedzamy i studzimy. Seler kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bekon kroimy na plasterki, następnie w kostkę i zrumieniamy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sok z cytryny, przyprawiamy solą, chili, pieprzem i mieszamy. Półmisek wykładamy liśćmi sałaty, na nie nakładamy fasolkę wymieszaną z selerem i zrumienionym bekonem. Polewamy sosem i mieszamy.
Komentarze

Do przepisu na: Sałatka z bekonem i fasolką

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne