Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2527

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • ryż czerwony camargue 30 g
  • masło 1 łyżka
  • estragon kilka gałązek
  • ocet winny 1-2 łyżki
  • biały pieprz świeżo zmielony
  • oliwa 1 łyżeczka
  • papryka żółta 1 mały strąk
  • oliwki nadziewane papryka 5 szt
  • sól szczypta
  • dymka 1 szt
  • krewetki królewskie 150 g

Jak zrobić Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami ?

Ryż zeszklić na maśle, dodać wodę i sól, przykryć, gotować 20 minut pod przykryciem. Rondel zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut, następnie ryż wystudzić.
Dymkę oczyścić, pokroić w ukośne krążki. Strąk papryki podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Wymieszać z dymka i ryżem. Dodać listki estragonu, oliwki i oliwę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać.
Ocet przyprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Całość przykryć, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Zagotować w rondlu ½ litra lekko osolonej wody, rondel zdjąć z ognia. Do wody włożyć krewetki, pozostawić w niej na 5 minut. Krewetki wyjąć, usunąć skorupki, mięso dodać do sałatki.
Komentarze

Do przepisu na: Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne