Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ryż po arabsku

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3327

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ryż po arabsku

Składniki

  • ryż basmati 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • curry 1 łyżeczka
  • kardamon 3 ziarenka
  • woda ok. 1 litra
  • olej 3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka

Jak zrobić Ryż po arabsku?

Ryż płuczemy w ciepłej, bieżącej wodzie zanim woda nie będzie czysta. Następnie zalewamy go wrzątkiem- w misce, na wysokość ok. 1 cm ponad poziom ryżu i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie w garnku- konieczny z grubym dnem, przesmażamy na oleju cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy curry, następne ryż, z którego odlewamy wodę, solimy, dajemy kardamon, i ponownie zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad poziom ryżu. Gotujemy pod przykryciem zanim cała woda nie wsiąknie w ryż.
Komentarze

Do przepisu na: Ryż po arabsku

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne