Przepis na Quasadilla z kurczakiem

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas smażenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2834
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska, Kuchnie świata, Mięsne

odtworzyłam danie z własnym nadzieniem w swojej kuchni które jadłam w knajpce meksykańskiej.

Zdjęcia

Składniki

  • pierś z kurczaka 2 szt
  • sól 1/2 łyzeczki
  • kumin 1 łyzeczka
  • pieprz 1/2 łyzeczki
  • papryka ostra 1/2 łyzeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyzka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • kumin 1/2 łyzeczki
  • czerwona papryka 1 łyżeczka
  • czerwona papryka 1 szt
  • tortilla pszenna 6 szt
  • starty zółty ser
  • salsa pomidorowa
  • quacamole
  • śmietana kwaśna

Jak zrobić Quasadilla z kurczakiem?

Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwę i limonek. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną papryczkę i słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty mięso i smażymy na patelni grillowej aż mięso się zetnie. Nie dodaje już oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażone mięso dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam dużą patelnie (taka żeby zmieściła mi się na niej tortilla), kładę na nią jedną tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch układam drugą tortillę. Smażę aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnie żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsuwam tortille na patelnie żeby się przyrumieniła druga strona. I ponownie nakładam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawałki, na środek daje trochę kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsę. Podawać ciepłe.

Podobne przepisy

Kotlet w pianie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Mięsne

Udka na ostro

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Parówkowa ratatuja z cukinią i zieloną fasolką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kuchnie świata

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-14

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia amerykańska

Gulasz z zielonym akcentem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Camembert pyszny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kuchnie świata