odtworzyłam danie z własnym nadzieniem w swojej kuchni które jadłam w knajpce meksykańskiej.
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwę i limonek. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną papryczkę i słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty mięso i smażymy na patelni grillowej aż mięso się zetnie. Nie dodaje już oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażone mięso dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam dużą patelnie (taka żeby zmieściła mi się na niej tortilla), kładę na nią jedną tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch układam drugą tortillę. Smażę aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnie żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsuwam tortille na patelnie żeby się przyrumieniła druga strona. I ponownie nakładam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawałki, na środek daje trochę kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsę. Podawać ciepłe.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Kuchnie świata