Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ptysie

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1319

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ptysie
Ptysie

Składniki

  • ciasto karpatkowe 1 opakowanie
  • masło 12 dag
  • jajko 3 sztuki
  • mleko 2 szklanki
  • masło 1 kostka
  • cukier puder 2 łyżki
  • skórka cytrynowa 2 łyżki

Jak zrobić Ptysie?

Ciasto przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając masło i jajka. Masę nałożyć do szpryc i wyciskać na wysmarowaną blaszkę około 25- 30 ptysi. Piec je około 30 minut w temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je. Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Dodać do go po przestudzeniu do utartego masła wraz ze skórką cytrynową. Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Ptysie

Albertos#

Albertos

2010-03-24 00:00:47

Czasem szybko i wygodnie można zrobić smaczny deser, jakim są ptysie. Mając niewiele czasu warto skorzystać z gotowej mieszanki.

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-19 22:09:41

I tu już ptysie smakowo mi odpowiadają, przełożone kremem, a nie bułeczki..ale po co robić je z gotowego proszku.
Przecież jak zrobię ciasto od podstaw, to wtedy wiem co jem.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne