Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Przecier pomidorowy - domowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 3505

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Przecier pomidorowy - domowy
Przecier pomidorowy - domowy

Składniki

  • dojrzałe, zdrowe pomidory

Jak zrobić Przecier pomidorowy - domowy?

Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku - bez dodatku wody. Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek , to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęśćiejsze sito. Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut, większe - do 20 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Przecier pomidorowy - domowy

emilia9n#

emilia9n

2010-03-11 21:12:54

zgadzam się z poprzedniczkami! :)

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-10 19:09:00

oczywiście smaczniejsze niż koncentrat i zdrowsze

Albertos#

Albertos

2010-03-09 22:26:58

Takiego przecieru można śmiało używać jako koncentratu pomidorowego do zupy. Smakuje wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne