Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pomidorowa z dynią

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 821

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • włoszczyzna mała
  • pomidory dojrzałe soczyste 50 dag
  • dynia (waga bez skóry i gniazd nasiennych) 15 dag
  • cebula średnia
  • czosnek ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyzka
  • natka pietruszki posiekana łyżka
  • jogurt naturalny 1/2 szkl
  • woda gorąca przegotowana 1,5 l
  • sól
  • cukier
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Jak zrobić Pomidorowa z dynią?

Włoszczyznę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać włoszczyznę i dynię. Wlać połowę porcji wody, przykryć, ugotować na małym ogniu do miękkości warzyw, wystudzić, zmiksować. Wlać pozostałą wodę, wymieszać, zagrzać. Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Dodać do przetartej zupy, jeśli zupa okaże się za gęsta dolać niewielką, potrzebna ilość przegotowanej, gorącej wody. Zupę posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać szczyptę cukru, na koniec wlać jogurt. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.
Komentarze

Do przepisu na: Pomidorowa z dynią

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne