Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pomarańczowy sernik

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 651

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • pomarańcze 6 sztuk
  • mąka 1 szklanka
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtko 1 sztuka
  • sól 1 szczypta
  • twaróg 2,5 szklanki
  • żelatyna 1 płaska łyżka
  • jaja 4 sztuki
  • cukier 5 łyżek
  • dżem pomarańczowy 1/3 szklanki
  • cytryna 1 sztuka
  • wiórki kokosowe 2 łyżki

Jak zrobić Pomarańczowy sernik?

Żółtko ucieramy z masłem, dodajemy przesiana mąkę oraz sól, zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę a następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy niecałe 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, pozostałe parzymy, obieramy, kroimy na plasterki pozbywając się przy tym pestek. Jaja rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy kogel mogel z sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz cytryny. Dodajemy podwójnie zmielony twaróg oraz rozpuszczoną w wrzątku żelatynę. Z białek i łyżki cukru ubijamy sztywna pianę i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie i powstałym kremem smarujemy ciasto, które obkładamy plasterkami pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin. Pod koniec smarujemy ciasto dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze

Do przepisu na: Pomarańczowy sernik

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne